Wat is het beste Messi boek? De top-10 van 2022

Nu Messi is aangeland tegen het einde van zijn carrière verdwijnen er in 2022 nog altijd nieuwe boeken over de Argentijnse voetballer. Wij hebben 10 Messi boeken uitgekozen. We brengen je de sappigste details en de mooiste verhalen uit deze voetbalboeken en vertellen wat je de sterke en zwakke punten zijn van elk boek over Messi.

1. ‘Messi’, Jordi Punti

Messi van Jordi Puntbeschrijft de wedstrijdmomenten van Messi in lyrische taal. Hij beschrijft die momenten om het geluk dat hij ervaart als hij Messi ziet spelen opnieuw te beleven.

2. ‘Lionel Messi and the Art of Living’, Andy West

In ‘Lionel Messi and the Art of Living’, herinnert Andy West ons eraan dat Messi, hoe talentvol ook, een gewone sterveling is. Volgens Messi kan iedereen wel iets leren van de Argentijn en zijn levensloop.

3. ‘Het Geweldige verhaal van Messi’, Michael Part

In Het Geweldige verhaal van Messi beschrijft Michael Part het leven van de voetbal-ster in taal die een kind van 9 kan begrijpen. Part kan niet alles weten, maar waar nodig vult hij in dit voetbalboek voor kinderen de feiten aan met zijn eigen fantasie. 

4. ‘Messi en Suarez, de gelekte gesprekken’, Carolina Trujilo

De Uruguayaans-Nederlandse schrijver Carolina Trujilo gaat met het verzinnen nog een stap verder. In ‘Messi en Suarez, de gelekte gesprekken’, houdt Carolina Trujilo tegen beter weten in vol dat ze citeert uit gesprekken die de twee vrienden hebben gevoerd sinds Barcelona in augustus 2020 met 8-2 verloor van Bayern München. Fictie dus, die de lezer dichtbij een vriendschap brengt waar we in werkelijkheid alleen via Instagram een flard kunnen terugzien. 

5. ‘Lionel Messi’, Leonardo Faccio

De biografie die Argentijnse voetbaljournalist Leonardo Faccio schreef over Messi is al wat ouder en minder volledig. Toch geven de persoonlijke en vlot beschreven ontmoetingen die Faccio had met de Argentijn het gevoel krijgt dat je Messi leert kennen: een verlegen joch dat buiten het voetbal eigenlijk niet zo heel veel interesses heeft. 

6. ‘Messi’, Luca Caioli

De biografieën van Guillem Ballague en Luca Caioli vertellen allebei het volledig levenverhaal van Messi tot nu toe, vanaf zijn stressvolle geboorte en de rode flapoortjes waarmee hij ter wereld kwam totaan zijn eerste stapjes, de bal die hij mee naar bed nam, zijn slapeloze nacht voor zijn debuut onder Frank Rijkaard en de 10 landstitels en 4 Champions Leagues die hij met de club veroverde. 

In het boek van Caioli reist de lezer meer langs Messi’s familieleden, trainers en de plaatsen waar hij leefde en speelt. Soms verschilt hun kijk op de feiten. Zo is niet iedereen het er in zijn boek over eens dat het voor de Messi’s totaal onmogelijk was om de benodigde groeihormoonbehandeling voor Lionel in Argentinië te betalen. 

7. ‘Messi’, Guillem Ballague

Guillem Ballague geeft vaker direct het verloop van de feiten. Dat het dure groeihermoon de Messi’s naar Barcelona dwong, staat voor hem vast. Het is ook de lezing van de familie zelf met wie deze Britse voetbaljournalist nauwe contacten heeft. 

8. ‘Insubmersible Messi’, Alexandre Juillard en Sebastián Fest

Messi zelf zegt weinig in dit Franstalige boek. Toch zitten Alexandre Juillard en Sebastián Fest hem dicht op de huid in deze nieuwe uitgave die is uitgebracht na Messi’s vertrek naar Paris St.-Germain.

9. FC Barcelona, het imperium, Simon Kuper

Het voetbalboek van het jaar gaat niet alleen over Messi. Maar de kritische beschouwing van Simon Kuper over de gevolgen van de Messi-clan voor Barcelona is spannend en belangrijk.

10. ‘De tranen van Messi’, Edwin Winkels

Het boek van AD-journalist Edwin Swinkels over Messi staat vol swingende stukjes en leuke anekdotes. Maar waren de tranen van Messi bij zijn vertrek naar
Paris Saint-Germain werkelijk geen krokodillentranen.

UITGEBREIDE RECENSIES VAN DEZE BOEKEN OVER MESSI

Messi boek 1. Jordi Punt droomt over Messi

Er zijn voetbaljournalisten die vinden dat je bij voetbal over alles moet schrijven, maar niet over het spel zelf. Wat er gebeurt op het veld, dat moet je zien, in het stadion of op telvisie. Taal zou van die beelden alleen maar een slap aftreksel kunnen maken. Messi van Jordi Puntbewijst dat het tegendeel waar is. Zijn boek staat vol mooie zinnen over de Argentijn die in zijn ogen de beste voetballer allertijden is. 

‘Italo Calvino definieerde de kenmerken waarover de literatuur van de eenentwintigste eeuw zou beschikken’, schrijft hij. ‘En het blijkt dat Messi ze allemaal heeft: lichtheid, snelheid, exactheid, zichtbaarheid en veelvoudigheid.’

Cover van het boek Messi over de Argentijnse voetballer van Jordi Punti.

Lichtheid, snelheid, exactheid, zichtbaarheid en veelvoudigheid, Messi heeft het allemaal

Als het al eens niet lukt om de wondere wereld van Messi in woorden om te zetten, dan is dat geen brevet van onvermogen, maar een extra reden om van hem te genieten zo lang het nog kan. Na weer een fenomenale wedstrijd van Messi klaagden de Catalaanse kranten wel eens dat ze geen bijvoegelijke naamwoorden meer hadden om zijn acties te beschrijven. Punti schrijft: ‘Hij creëert en stimuleert taal, hij wakkert ons gevoel voor taal en poëzie aan, inspireert ons om vindingrijkere, minder voor de hand liggende associaties te gebruiken. Ik kan me niet herinneren dat een andere speler eerder zo’n reactie uitlokte. Niemand heeft ooit gezegd dat Pelé of Maradona of Cruijff of Di Stéfano het hele woordenboek had opgemaakt.’

Messi dribbelde alsof hij de zwaartekracht te snel af was

Jordi Punti droomt over Lionel Messi. Niet een enkele keer, zoals hij hem vroeger gebeurde met Ronaldinho, maar steeds opnieuw. ‘Ik droomde dat ik hem een schitterend doelpunt zag scoren, dribbelend alsof hij de zwaartekracht te snel af was, en dat zijn acties zich voor mij ontbouwden als een wonderschoon noorderlicht. Hij weet het niet, maar hij heeft me vaak gelukkig gemaakt met zijn spel, zowel in de realiteit van het heden als in de fictieve wereld van mijn dromen.’

Jordi Punti moest als fan elke week afzien

Jordi Punti behoort tot een generatie Barcelona-fans die in het stadion bijna elke week moest afzien. Als Barcelona weer eens had verloren keek hij graag naar een oude video van Romario uit het seizoen 1993-1994. Bij wijze van pijnstiller. In dat seizoen won Romario de Trofeo Pichichi voor topscorer van de Spaanse competitie. ‘Zijn lobjes en korte sprintjes van amper twee meter, zijn zachte maar precieze tikjes of snelle slaloms, hoe hij half ingedraaid het spel volgde, als een roofdier op de loer’. Of la cola de vaca, de koeienstaart een schijnbeweging waarbij hij 180 graden om zijn as draaide. 

Stijloefeningen, noemt Punti zijn teksten naar het boek waarin de Franse schrijver Raymond Queneau eenzelfde verhaal steeds op een andere manier vertelt. Om grip te krijgen op de werkelijkheid als het ware.

Vanaf het debuut van Messi op 16 november 2003, kon hij elke dag genieten. Hij heeft het boek geschreven, niet om Messi te doorgronden, maar ‘als een poging om dit geluk voor mijzelf te verlengen’. Messi had en heeft nog altijd het vermogen ‘om zich in elke wedstrijd te vernieuwen en oplossingen te bedenken die we tot dusver niet voor mogelijk hadden gehouden’. Die oplossingen vangen in taal zijn een manier om de schoonheid ervan opnieuw te beleven.

Messi boek 2: Andy West wil dat we van Messi leren

Dit boek over Messi van Andy West is bepaald geen standaard biografie. West, die al twintig jaar over voetbal schrijft voor de BBC, combineert het levensverhaal van Messi met uiteenzettingen over filosofie. Messi was een ongekend talent, maar toch meent West dat ook wij, gewone mensen iets kunnen leren van het succes van de Argentijnse superster. Welke karaktereigenschappen legt Messi aan de dag?
Onder alle glamour and glory gaat een gewoon mens schuil, betoogt West en van een mens zoals wij allemaal valt wat de leren. In zeven hoofdstukken laat West zeven mensen over Messi aan het woord over verschillende eigenschappen die belangrijk zijn voor succes en hij legt uit op welke manier Messi en die eigenschappen in de loop van zijn carrière heeft laten zien.

Messi is niet alles komen aanwaaien in het leven

In het eerste hoofdstuk maakt West duidelijk, dat voor Messi, ondanks zijn enorme talent, niet alles is komen aanwaaien in het leven. Integendeel.
Hij begint het boek met een uitgebreide beschrijving van Messi’s eerste grote internationale succes op het Wereld Jeugdkampioenschap in Utrecht. Hij scoort twee keer in de winnnende finale tegen Nigeria, brengt een goal en een assist op zijn naam in de halve finale en wordt gekroond tot beste speler van het toernooi.
Maar dat succes kwam Messi niet aanwaaien. Hij had veerkracht nodig, moest hard werken en er werden tal van offers van hem gevraagd. Voor dit eerste hoofdstuk citeert West Brendan Rogers, de huidige coach van Leicester dat speelt in de Engelse Premier League: ‘Omdat hij veerkrachtig was en bereid was om door te zetten, heeft Messi het maximale gehaald uit het natuurtalent dat hem gegeven is.’

Zelfs Messi weet wat verliezen is

In hoofdstuk 2 legt West uit dat zelfs de allerbeste voetbal ter wereld moet leren verliezen. En niet een keer, nee heel erg vaak. Dit hoofdstuk vertelt het verhaal van de finale die Messi met Argentinië verloor van Duitsland op het wereldkampioenschap van 2014. Op het wereldkampioenschap van 2018 kreeg Messi de mislukking van het toernooi opnieuw in zijn schoenen geschoven.
West citeert in de dit hoofdstuk John Carlin, een Britse journalist die een beroemd boek schreef over Nelson Mandela: ‘We zijn allemaal veel meer een speelbal van het lot, dan we zouden willen accepteren. Zelfs Messi, die over de bal toch meer controle heeft dan wie ook ter wereld, moet leren omgaan met de grillen van het lot.’

Hoe werkt het brein van Messi?


In het derde hoofdstuk betoogt West dat we het fenomeen Messi beter kunnen begrijpen door naar zijn brein te kijken. Hoe neemt hij beslissingen in het veld. Hoe ziet en doorziet hij het spelletje? Sportwetenschapper Daniel Memmert, een specialist op het gebied van creativiteit, legt uit: ‘Als Messi de bal heeft ziet hij heel veel mogelijkheden, omdat hij een enorm ruim aandachtsveld heeft.’ Tactische creativiteit noemt Memmert dat vermogen.

De titel van het vierde hoofdstuk verwijst naar een citaat van de Amerikaanse oud-president Theodore Roosevelt: liberty is strenuous: vrijheid kost inspanning. West gebruikt Messi als voorbeeld om uit te leggen hoe belangrijk het is om in het leven een evenwicht te vinden tussen vrijheid en verantwoordelijkheid. Guardiola stelde Lionel Messi op als Valse Negen en gaf hem in die rol heel veel vrijheid, maar ook verantwoordelijkheid. Coach Danny Kerry van het Britse hockeyteam dat een gouden medaille won op de Olympische Spelen legt uit: ‘Als je denkt dat je als speler op het veld in een vrije rol minder verantwoordelijkheden hebt, dan begrijp je het niet. Je hebt in een vrije positie juist meer verantwoordelijkheden.

Ondanks al zijn talent is ook Messi een teamspeler


Het oude Nederlandse spreekwoord ‘Wie goed doet, goed ontmoet’, dekt de lading van het vijfde hoofdstuk in dit boek over Messi: ‘De wederkerige altruist’. Hierin betoogt West dat Messi, ondanks zijn buitensporige individuele talent, ook heel goed begrijpt dat hij een teamspeler is. Als de balans tussen persoonlijke expressie en collectieve samengang doorslaat, dan faalt hij.

Messi ging verandering nooit uit de weg


In dit hoofdstuk komt Pablo Zabaleta aan het woord een Argentijnse oud-international die veel met Messi heeft samengespeeld. Hij legt uit dat het heel dankbaar is om met Messi te spelen, maar dat hij ook enorm hoge eisen stelt aan zijn medespelers. ‘Leo is een bescheiden jongen’, zegt Zabaleta in een interview met West. ‘Hij weet dat hij de beste is, maar hij weet ook dat hij elke medespeler nodig heeft om te winnen. Hij is niet egoistisch.’
Het voorlaatste hoofdstuk gaat over verandering. West citeert de Griekse wijsgeer Heraclitus over de verandering die in het leven niet valt te vermijden: ‘Je stapt nooit twee keer in dezelfde rivier.’ Dit hoofdstuk maakt duidelijk dat Messi zijn leven lang verandering heeft omarmd. Niet voor niets had hij als jochie van 13 het lef om te vertrekken uit het veilige Rosario en te kiezen voor een leven in Europa. Ondanks zijn grote successen op de positie van Valse Negen, had Messi die het lef om die positie te verlaten en er eigenlijk nooit meer te spelen.

‘Kom in een flow, net als Messi’


In het laatste hoofdstuk betoogt West dat het mooi zou zijn als we allemaal net zoveel van het leven zouden houden als Messi van voetbal houdt. Hij betoogt dat Messi in flow is als hij voetbalt. Het begrip flow verwijst naar de theorieën van de in 2021 overleden Amerikaans-Hongaarse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi. De Franse basketballer Nando De Colo legt hem uit hoe belangrijk het is voor atleten om de juiste flow te vinden, om in je ritme te komen. .
Deze zeven hoofdstukken maken van Lionel Messi and the Art of Living een soort zelfhulp boek met voor iedereen wat wils. Want hoe talentvol hij ook was, het succes is Messi niet komen aanwaaien. Wij, gewone stervelingen kunnen vast iets van hem leren.

Messi boek 3: Michael Part: Messi’s leven als jongensboek

Het Geweldige verhaal van Messi van Michael Part is geschreven in eenvoudige taal. Over de kleine Leo die, al is hij nog maar 4, op straat voor zijn huis tussen de grote jongens door slalomt. Over zijn oma die vraagt of hij mee mag doen bij Grandoli en de begintijd waarin hij met dat jeugdteam jarenlang onverslaanbaar was.

Met 9 mag hij naar Newell’s Old Boys, de club waar zijn hele familie fan van is en in 2001 wordt hij als dertienjarige toegelaten tot de jeugdopleiding van FC Barcelona. Een jongensdroom, maar ook een dramatisch moment, dat Part heeft uitgekozen voor het begin van zijn boek.

Het is maart 2001 als Messi op de luchthaven van Barcelona afscheid moet nemen van zijn moeder en dicht tegen haar aankruipt. Zij gaat terug naar zijn oudere broers Matias en Rodrigo en zijn kleine zusje Maria in Argentinie. ‘Leo, zoals iedereen hem noemde, zou in Barcelona blijven wonen, alleen met zijn vader.’

Cover van het kinderboek 'Het geweldige verhaal van Messi', geschreven door Michael Part.

Het is maart 2001 als Messi op de luchthaven van Barcelona dicht tegen zijn moeder aankruipt

Parts zinnen laten aan duidelijkheid niets te wensen over. ‘Leo was zojuist toegelaten tot de jeugdopleiding vande legendarische voetbalclub FC Barcelona, door de fans ook wel Barca genoemd. Het gezin zou daarom voor lange tijd uit elkaar gaan.’ De kleine Lionel rijdt met zijn vader terug naar het hotel waar hij de komende tijd zal verblijven en vanaf dat moment tunnelt Part gaat terug in de tijd, naar de verjaardag waarop Messi 4 is geworden en waarop hij een wit-blauwe bal cadeau krijgt van zijn oma.

Eenvoudig verhaal sleept lezer mee in avontuur

Kroop Messi op de luchthaven echt zo dicht tegen zijn moeder aan? En was die bal echt blauw met wit, of was hij rood met wit zoals Caioli beschrijft in zijn Messi-biografie? Feiten of verzinsels de eenvoud van het verhaal nodigen uit tot doorlezen in dit voetbalavontuur. Lionel kijkt hij door het raam van zijn met Maradona-posters behangen slaapkamer naar de grote voetballende jongens op straat. Hi jdurft eerst niet, maar dan besluit hij toch naar buiten te gaan. Hij speelt niet meteen, maar gaat eerst staan balletje trappen tegen de muur van de keuken terwijl zijn moeder binnen zijn lievelingsgerecht klaarmaakt: rundvlees met ham, mozzarellakaas en marinara-saus.

‘Hij houdt van de bal’, zegt oma Celia. ‘Ik wist het wel.’

Als zijn vader hem die nacht gaat instoppen ziet hij in het bed een grote ronde bult. Messi is vast van plan om met de bal te gaan slapen. ‘Heb je wel gebeden?’, vraagt zijn vader, op de rand van zjn bed.. Ja’, zegt Leo tegen zijn vader. ‘Ik heb God gevraagd om me groot te maken.’

Messi boek 4: Carolina Trujillo: Voetbalvriendschap prikkelt fantasie

Soms, heel soms vangen buitenstaanders een glimp op van de vriendschap tussen Lionel Messi en

Luis Suárez. Als de twee samen vakantie vieren op Ibiza bijvoorbeeld, en de wereld willen laten meegenieten zoals vorig jaar gebeurde op Instagram toen Messi een fotootje deelde waarop ze samen aan het zwembad zitten met een cocktail.

De vriendschap tussen de Uruguayaan en de Argentijn heeft de fantasie geprikkeld van Carolina Trujillo. Voor het voetbaltijdschrift Hard Gras beschreef de Uruguayaans-Nederlandse schrijver zesentwintig gesprekken tussen Suarez en Messi, die nu zijn gebundeld in het boek

Cover van het boek Messi en Suárez De gelekte gesprekken, geschreven door Carolina Trujillo.

Voetbaltijdschrift Hard Gras beschreef zesentwintig gesprekken tussen Suarez en Messi

Messi: ‘Met mij. Ben je aan het doen?’

Suárez: ‘Niks. Ik ga zo die band plakken van Benja.’

Messi: ‘Kan jij banden plakken?’

Suárez: ‘Geleerd in Nederland.’

Messi: ‘Ik kom even langs want die van Mateo is ook lek.’

Messi boek 5: Leonardo Faccio: De middagdutjes van Messi

De Argentijnse voetbaljournalist Leonardo Faccio heeft een lange lijst mensen rond Messi gesproken voor zijn boek Messi. Een autobiografie. Voor het boek, waar hij drie jaar aan werkte, sprak hij met zijn familie, leraren, vrienden en zelfs met de slager die het vlees levert voor de barbecues waar hij zo van houdt. Een aantal bronnen vroeg toestemming van de Argentijn, voordat ze hem te woord stonden. 

Zoveel mogelijk mensen spreken rondom een voetbaler is een beproefd recept voor een biografie, maar het zijn toch de persoonlijke en vlot beschreven ontmoetingen waarin je echt het gevoel krijgt dat je Messi leert kennen: een verlegen joch dat buiten het voetbal eigenlijk niet zo heel veel interesses heeft.

Thuis op de bank kijkt hij naar tv-series als Lost en Prison Break, maar die vervelen hem al snel. Hij was een tijdlang gek op videogames, maar speelt ze nu nauwelijks meer. Voetbalwedstrijden kijken op tv? ‘Nee ik kijk niet naar voetbal’, zei hij tegen El Pais. ‘Ik ben degene waar je naar moet kijken.’

Cover van het boek over Lionel Messi, geschreven door Leonardo Faccio.

Thuis op de bank kijkt Messi naar tv-series als Lost en Prison Break, maar die vervelen hem al snel

Voor zijn boek over Messi volgt Faccio de Argentijn van dichtbij tijdens de opnames van een reklamefilm voor Adidas. Hij is erbij in 2011 als Messi zijn derde bal in ontvangst mag nemen. Eerder al, in 2009 krijgt hij de kans om de Argentijn dik vijftien minuten lang te interviewen.

Messi is dan net terug van Disney World in de Verenigde Staten waar hij zijn vakantie heeft doorgebracht met zijn ouders, broers, zusje, neven, nichten en zijn vriendin. De hele familie mag het park gratis bezoeken, op voorwaarde dat de Argentijn zich laat filmen. Op Youtube is nog steeds een filmpje te zien waarop hij staat te dollen met zijn familie.

Drie uur siesta na de middagtraining

‘Een strijder met de blik van een kind’, concludeert Faccio als hij tegenover hem zit. ‘Het is alsof je denkt Superman te gaan interviewen en in werkelijkheid krijg je te maken met een kwetsbaar, snel afgeleid karakter uit een Disney-film.’

Het interview wordt afgewisseld met passages over het commerciele belang van de voetbalsport, en de rol van Messi daarin en zijn privéleven. Ten tijde van het interview, in 2009 leeft Messi alleen in Barcelona met zijn hond Facha. Messi vertelt dat hij altijd op de bank een middagslaapje doet en Faccio onthult dat de Argentijn al zijn leven lang twee tot drie uur siesta houdt na zijn ochtendtraining. Vroeger waren de slaapjes goed voor zijn groei, tegenwoordig schrijft Faccio gaat hij slapen ‘omdat hij geen zin heeft om iets anders te doen nadat hij de bal op het trainingsveld heeft achtergelaten’ . 

Messi-boek 6: Guilem Balague: Het wonder van de geboren pingelaar

De jeugdtrainers van Lionel Messi die Guillem Balgue heeft gesproken zijn bescheiden en realistisch. Ze eisen voor zichzelf geen grote rol op in de carriere van een van de beste of misschien wel de beste voetballer ter wereld. Jeugdcoach Aparicio is altijd bescheiden geweest over de rol die hij heeft gespeeld in het succes van Messi. “Ik heb hem niet ontdekt, maar ik was de eerste die hem op het veld zette.’

Messi luisterde nooit naar zijn coaches

Niet zo gek die bescheidenheid, want Messi heeft nooit echt naar ze geluisterd. Geef die bal af, schreeuwt jeugdcoach Salvador Aparicio, nadat hij hem als jochie van vijf voor het eerst in het veld heeft gezet, maar Leo luistert niet. Als hij de bal had gaf hij hem niet meer af, vertelt ook zijn oom Claudio. Zijn hoofd werd knalrood en pas op als hij verloor dan barste hij in huilen uit en ging hij slaan naar wie hem ook probeerde te troosten. Messi heeft het verhaal in kranteninterviews bevestigd.

Cover van het voetbalboek Messi, de biografie over de Argentijnse voetballer, geschreven door Guillem Balague.

Messi wierp zich als een flits op de voeten van zijn broer en had de bal te pakken. Niemand had hem dit geleerd. Het kwam van nature

Zijn vader herinnert zich hoe Lionel de bal tijdens een Rondo afpakte van Rodrigo, één van zijn andere zoons. “Messi wierp zich als een flits op de voeten van zijn broer en had de bal te pakken. We keken elkaar verbaasd aan. Niemand had hem dit geleerd. Het kwam van nature.”

De bal afgeven, dat heeft Messi nooit gedaan

De bal afgeven, zoals veel jonge voetballertjes wordt voorgeschreven, dat heeft Messi nooit gedaan. Ook niet als de jongens op het schoolplein kwamen klagen: juffrouw hij wil de bal niet overspelen. Hij kwam zijn leven lang coaches tegen die zeiden dat dat moest, maar die gaven het gelukkig algauw op als ze zagen wat hij deed met de bal aan de voet. Volgens biograaf Balague hebben veel Argentijnen hebben diep in hart toch een grenzeloze bewondering voor de pingelaar.

Pas bij een passi op zijn linkervoet komt Messi los

Als jochie van vijf al mag Messi meedoen met zijn broer Matias en de andere grote jongens van Grandoli, nadat zijn oma de coach lang genoeg aan zijn hoofd heeft gezeurd. Een eerste keer, als ze hem op zijn linkervoet aanspelen blijft Messi besluiteloos staan. Dan krijgt hij een pass op zijn linker. Dan begint hij met kleine tikjes te dribbelen en hij slalomt om andere spelers heen op een manier die we begint aan de slams die we nog altijd van hem kennen. Hij scoort twee keer en mag de rest van het seizoen blijven meedoen. Grandoli, de club waar Messi speelde van zijn vijfde tot zijn zevende, wordt kampioen.

Messi boek 7: Luca Caioli: op reis met Messi

Caioli vertelt grofweg datzelfde verhaal, maar op een andere manier. Waar Balague de situatie van vroeger te reconstrueren beschrijft Calioli zijn bezoek aan Aparicio. Hij is 72 jaar oud en zijn vrouw is blind. De lezingen over de entree van Messi bij zijn jeugdclub lopen uiteen volgens deze biograaf. 

Jeugdcoach Aparicio zegt dat hij de oma van Leo heeft gevraagd of hij mee wilde doen. ‘Als ze hem te stevig aanpakken dan stop ik het spel en haal ik ‘m van het veld. ‘ In de familie Messi gaat een iets andere lezing van het verhaal. Oke, zou coach Aparicio gezegd hebben, ‘maar ik zet hem in de buurt van de middenlijn. Dan kan je hem zelf van het veld halen als hij gaat huilen’.

Messi doet hooghoudtrucs op verzoek

In het eerste seizoen mist zijn elftal op een haar na het kampioenschap, maar daarna wordt er vier seizoenen lang maar een keer verloren. Zo verdient Mess’s elftal de eretitel La Maquina del ’87. De machine van 1987, naar Messi’s geboortejaar. Naarmate hij ouder wordt, groeit zijn naam en faam, zo zeer dat hem via de stadionspeaker wordt gevraagd of hij in de pauze zijn hooghoudtrucs wil laten zien in de middencirkel.

In 2000, kort voordat Messi vertrekt naar Barcelona brengt La Capital, de krant van Rosario, het eerste interview met de veelbelovende Argentijn. Caioli citeert enkele van de antwoorden. Favoriete boek? De Bijbel. Verdrietigste moment? Toen mijn oma stierf. Mooie herinnering? Het moment dat mijn oma me voor het eerst meenam om te voetballen.

Cover van het voetbalboek Messi. Geschreven door de Italiaanse voetbaljournalist Luca Caioli.

De kleine Messi komt ter wereld. ‘Met een oor dubbelgevouwen door de intensiteit van de bevalling

Caioli schrijft veel over wereld rond Messi

Caioli is een Italiaanse sportjournalist die biografieen schreef over Ronaldo, Neymar en Suarez. We lezen in zijn biografie veel, heel veel over de wereld rond Messi. In zijn boek over Frenkie de Jong vertelt de voorzitter van de Historische Vereniging Arkel en Rietveld uitgebreid over de ontstaansgeschiedenis van het dorp. ‘De geschiedenis van Arkel hoort bij het verhaal van Frenkie de Jong’, zei Caioli tin oktober 2019 tegen De Volkskrant. ‘Dus is het interessant.’ In dit boek over Messi beschrijft hij zelfs architectuur en de geschiedenis van het ziekenhuis waar de Argentijn geboren is. ‘Ik laat de lezer op reis gaan’ , aldus Caioli. ‘De meeste boeken over voetballers zijn oersaai. Ze zitten vol voetbaltechnische details en gaan over wat ze bij welke club doen.’

Achternaam Messi komt uit dorpje Porto Recanati

Zijn vader, Jorge en zijn moeder Celia die elkaar op jonge leeftijd hebben ontmoet, maar ook over zijn grootouders; nederig en hard werkend. De achternaam Messi komt uit het Italiaanse dorpje Porto Recanati, van waaruit Lionels voorvader Angelo Messi aan het einde van de negentiende eeuw de boot nam naar Latijns-Amerika.

Bij Messi’s geboorte staat Argentinië op rand van burgeroorlog

Als Jorge en Celia trouwen is het Wereldkampioenschap voetbal van 1978 in volle gang, het toernooi dat dictator Jorge Rafael Videla gebruikte om de aandacht van het volk af te leiden van de zijn martelingen en moorden. Matias, hun tweede zoon wordt geboren kort na het einde van de Falkland-oorlog in 1982 waarin Argentinie tevergeefs heeft geprobeerd deze eilanden te heroveren op Groot-Brittannie.

Ook als de kleine Lionel wordt geboren, op 23 juni 1987, balanceert Argentinie op de rand van een burgeroorlog. Omdat de doktoren signalen zien dat de foetus in problemen is geraakt wordt de bevalling versneld in gang gezet. De kleine Messi komt ter wereld. ‘Met een oor dubbelgevouwen door de intensiteit van de bevalling. Een afwijking die net als bij veel andere nieuwgeborenen binnen een paar uur na de bevalling verdwijnt.’

Lionel Messi loopt met 10 maanden

Met 10 maanden kan hij al lopen. Tot zijn derde levensjaar houdt hij vooral van knikkers, maar als hij op zijn vierde van zijn ouders een wit-rode bal cadeau krijgt, wordt de basis voor een levenslange liefde gelegd. Messi’s dokter Diego Schwarsztein vertelt het verhaal over Messi’s groeistoornis, het gebrek aan groeihormoon, dat verklaart waarom hij klein blijft.Ook hier maakt de Italiaanse auteur van dit boek over Messi duidelijk dat hij zijn bron persoonlijk heeft gesproken.

Behandelingskosten dwingen Messi tot verhuizing

De kosten van de behandeling, spelen waarschijnlijk een rol bij het besluit van de familie om met de kleine Leo naar Barcelona te verhuizen, al lopen ook op dit punt de verhalen uiteen. Volgens Messi’s dokter was de familie verzekerd en was er een mogelijkheid om de kosten van de hormoonbehandeling terug te krijgen via de sociale zekerheid. Volgens de vader van Messi willden de instanties niet de totale kosten van de behandeling vergoeden en moest hij bij Newell Boy’s steeds opnieuw vragen om geld. En toen kwam Barcelona.

De jongste editie van Caioli’s boek over Messi wordt afgesloten met een interview met de Argentijn himseppf, maar dat voegt aan het verhaal verder weinig toe. Meest veelzeggend is een citaat waarin de Argentijn uitlegt, waarom het niet zo heel interessant is om met hem te praten: ‘Het is moeilijk om over mezelf te praten, het is beter als anderen het doen.’

Hoofdrolspelers komen in Caioli’s boeken niet aan het woord

In het Volkskrant legt Caioli uit waarom hij soms niet eens meer probeert om de hoofdrolspelers in zijn boeken te spreken te krijgen. ‘Zodra je met ze spreekt, willen hun zaakwaarnemers controle over het verhaal, en geld. Kijk, ik ben geen roddeljournalist. Ik ben niet op zoek naar slechte verhalen. Maar als ze er zijn, wil ik ze kunnen opschrijven. Dat is het fijne van ongeautoriseerde biografieën.’

Vertrek uit Barcelona was voor Messi’s kinderen zware klap

Anders dan Caioli heeft Guilem wel nauwe contacten met Messi, nuttig, want soms heeft de Argentijn wel degelijk iets te vertellen. Balagué mocht de Argentijn interviewen toen hij in augustug 2021 naar Parijs verhuisde, samen met zijn vrouw Antonella Roccuzzo en de kinderen Thiago (8), Mateo (5) en Ciro (3).

Volgens Messi bracht zijn vader hem het slechte nieuws dat een vertrek onvermijdelijk was na een gesprek met clubvoorzitter Joan Laporta. ‘Ik had geen andere keuze dan onmiddellijk Antonella in te lichten’, zei Messi. ‘Dat deed ik en samen huilden we en waren we verbitterd. We overlegden op welke manier we dit het beste aan de kinderen konden uitleggen. Dat was niet makkelijk, want in december hadden we hen nog gezegd dat we in Barcelona zouden blijven. Dus we wisten dat het een harde klap ging worden. Zeker voor Thiago. Als hij pijn heeft, zie je dat nooit aan hem. Maar diep vanbinnen lijdt hij. Daarin lijkt hij op mij.’

Standpunt Messi clan niet weersproken

In hoeverre Messi invloed heeft gehad op de inhoud van het boek weten we niet. Wel is duidelijk dat kwesties die Caioli genuanceerd brengt voor Balague klip en klaar zijn. Balague heeft Messi’s dokter Schwarsztein wel gesproken, maar citeert hem niet in zijn boek. Zijn conclusie: ‘Als Newell voor de hormooninjecties had betaald dan was Messi nooit naar Argentinië vertrokken.’ 

Messi boek 8: Alexandre Juillard: Insubmersible Messi

Insubmersible Messi, ‘de onzinkbare Messi’, heet de Franstalige biografie van Alexandre Juillard en Sebastián Fest. Bij de overstap van Messi naar Paris St.Germain hebben Fest en Juillard, het boek over Messi in 2022 opnieuw uitgebracht. Fest schrijft over voetbal voor de Spaanstalige krant El Mundo. Juilliard is een een correspondent in Latijns-Amerika vroeger werkte voor L’Equipe

Spannende teksten komen er niet uit Messi’s mond

Met twee collega’s van L’Equipe mocht Alexandre Juillard Lionel Messi het in 2003 een half uurtje interviewen. Heel spannende teksten zijn er helaas niet op te tekenen uit de mond van het dan twintigjarige wonderkind. Over zijn levensverhaal en achtergrond praten wil Messi sowieso bijna niet, al laat hij zich wel uit over zijn hormoonbehandeling: ‘Het was net zoiets als tandenpoetsen. Ik vond het niet echt vervelend en ik wist dat het belangrijk was voor de toekomst.’
Hij noemt zijn opleidingsjaren bij Barcelona tussen 2001 en 2004 ‘de beste jaren van zijn leven’ Zijn plannen voor de komende jaren? ‘Gewoon blijven wie ik ben en mijn best blijven doen voor de club en mijn teamgenoten.’ Zelfs als je na jarenlang wachten een gesprek geregeld hebt met één van de grote supersterren lukt het je blijkbaar niet om echt dichtbij te komen.

Op de voorkant van het boek Insubmersible Messi van de Franse journalisten Alexandre Juillard en Sebastián Fest draagt Messi het shirt van Paris St. Germain.

Mijn hormoonbehandeling? Dat was net zoiets als tandenpoetsen


In zijn boek over Messi lukt Juillard dat wel. Niet door te spreken met Messi zelf, maar door listig gebruik te maken van sociale media. Mooi is de scène aan het begin van het boek, waarin Juillard de suggestie wekt dat we bij Messi op de bank zitten. Bij hem op de bank? Nee niet echt. Juillard beschrijft een Instagram-foto die zijn vrouw Antonella Rocuzzo plaatste in juli 2016. ‘Zijn korte T-shirt en broek bieden zicht op zijn imposante tatoeages. Zijn baard is perfect geknipt.’

‘Met zijn baard toonde Messi zich zelfverzekerder’

Juillard gebruikt het beeld om de lezer een gevoel te geven van de gekte rond Messi. De foto van zijn vrouw met de hashtag ‘nieuwe look’ werd 380 duizend keer geliket en was een belangrijk nieuws item voor kranten en televisiezenders over de hele wereld. Volgens zijn kapper vond de vrouw van Messi die baard prachtig: ‘De verandering van zijn uiterlijk laat zien dat hij volwassener is geworden, rustiger en zekerder van zichzelf.’ Dichtbij Messi komen we ook door de vele mensen uit zijn verleden die Juillard aan het woord laat.

Messi’s oude club weerspreekt beschuldigingen van zijn vader

Salvador Aparicio, de trainer die hem voor het eerst op een voetbalveld zette, vertelt nog eens het verhaal over zijn eerste stapjes van de piepjonge Messi op een hobbelig voetbalveldje in Rosario, met instemming van zijn Oma. ‘Ik kon mijn ogen niet geloven. Het leek wel alsof hij zijn hele leven al gevoetbald had.” Zijn latere trainer Carlos Morales: ‘We wisten dat hij een enorm talent had, maar we waren bang dat hij geen prof zou kunnen worden omdat hij maar zo klein was.’
Het basale journalistieke werk van woord en weerwoord maakt Insubmersible Messi tot een gedegen fotografie. Zo vertelt zijn vader Jorge Messi, dat zijn zoon op jonge leeftijd naar Barcelona is vertrokken, omdat hij de hormoonbehandeling tijdens de economische crisis in Argentinie niet meer kon betalen. Volgens hem kwam Newell’s Old Boys, Messi’s toenmalige club nauwelijks met een cent over de brug. Het is een beschuldiging die de huidige sportdirecteur van de club ontkent, la geeft hij ook toe dat Newell’s Old Boys de behandeling niet helemaal wilde betalen.

Messi Boek 9: Simon Kuper: Messi als een stille Cruijff

FC Barcelona het Imperium, gekozen tot het beste voetbalboek van het jaar, gaat niet alleen over Lionel Messi. Toch heeft de Britse journalist Simon Kuper zoveel te vertellen over de Argentijnse ster dat zijn beschrijving over de val van de beroemde Catalonië best valt te typeren als een Messi boek. Zolang maar duidelijk is, dat het veel meer is dan dat alleen. ‘Cruijff, Messi en de onzekere toekomst van de grootste voetbalclub ter wereld, zo luidt de ondertitel. 

Een kritisch citaat van Lionel Messi over de club waar hij groot werd zet de toon van het boek: ‘In werkelijkheid is er al heel lang geen sprake van een project of iets wat daarop lijkt. Ze doen maar wat en vullen al doende de gaten.’

Messi’s salaris was medeoorzaak van de neergang van de club

In zijn introductie, ‘Wie is wie in het huis van Barca, maakt Kuper duidelijk dat voor Barcelona natuurlijk veel meer personages belangrijk zijn dan Messi en Cruijff. Er passeren er maar liefst 66 de revue. Van de huidige trainer Xavi (‘De Machine’) tot oud-speler Boudewijn Zenden. En van oud-coach Frank Rijkaard tot Frenkie de Jong. Over Lionel Messi schrijft Kuper: ‘Tot 2021 het machtigste individu bij Barca. Kwam op zijn dertiende, scoorde meer dan zeshonderd doelpunten in het eerste, maar veranderde Barcelona uiteindelijk in FC Messi. Zijn salaris (dat opliep tot meer dan 150 miljoen per jaar) was medeoorzaak van de neergang van de club.’ 

Aan het begin van het seizoen werden weer vrolijk grote spelers gekocht, zoals de Pool Lewandowski, maar de schuldenlast van Barcelona is opgelopen tot ver boven het miljard. Volgens de analyse van Kuper is Barcelona langzaam aan van binnenuit opgegeten. De financiele problemen werden almaar groter. 

Op de voorkant van 'Barcelona Het Imperium' van Simon Kuper wijst een ongeïdentificeerde speler in het shirt van Barcelona met zijn vinger naar het logo van de club.

Barcelona langzaam aan van binnenuit opgegeten, ook door Lionel Messi

Meer nog dan zoon Lionel houdt Kuper vader Jorge Messi verantwoordelijk voor de teloorgang. Met zijn slimme doorlopende contractafspraken wist Lionels vader volgens Kuper steeds meer geld uit de club weg te trekken, waardoor Barcelona uiteindelijk is leeggelopen. 

Messi is niet het verlegen jongetje waar Kuper hem voor heeft gehouden

Bij het schrijven van het boek ontdekte dat Lionel Messi niet het stille, verlegen jongetje was dat waar hij hem altijd voor had gehouden. ‘Het verraste me hoe ontzettend dominant hij is’, zei Kuper in juli 2022 tegen de Volkskrant. ‘Een soort stille Cruijff.’ Kuper kreeg alle ruimte voor zijn verhaal, maar hij merkte wel dat iedereen bang was voor Messi. ”Dus wilde ik ze niet in verlegenheid brengen door te vragen om een gesprek met hem. Hij was niet eens beschikbaar voor Barça TV.’

Messi boek 10: De tranen van Messi, Edwin Winkels

Het is een mooie vondst dat AD-journalist Edwin Winkels Messi ombeurten laat lachen en huilen in de titels van zijn 26 verhalen over het Argentijnse fenomeen. Ook zijn naam beweegt mee, door de jaren heen. Van Lio naar Lionel, en later Leo en tenslotte naar Messi. Het levert swingende stukjes en leuke anekdotes op.
Na lezing van, FC Barcelona het Imperium, kun je nauwelijks meer onbevooroordeeld kijken naar die tranen van Messi bij zijn vertrek naar Paris Saint-Germain. En toch concludeert Winkels in zijn voorlaatste hoofdstuk dat het ‘echt geen krokodillentranen’ waren. Messi’s kinderen Thiago, Mateo en Ciro zitten wat onwennig te kijken als ze hun vader zien huilen, en heel even lachen als hij tussen de tranen door naar zijn kinderen kijkt.

Voor Barcelona wilde Messi desnoods gratis spelen

Volgens de lezing van Winkels keerde Messi in juli terug van vakantie op Ibiza in de wetenschap dat hij geen contract meer had, maar ook in de overtuiging dat hij wilde blijven. Ja, een jaar daarvoor had hij willen vertrekken, maar nu niet meer. ‘Ik mijn gezin, we wilden hier blijven wonen in ons huis, dat is wat we het meest wilden’, snikte Messi. Waarom die situatie in een jaar zo drastisch veranderde wordt niet helemaal duidelijk.

Op de voorkant van 'De Tranen van Messi' van Edwin Winkels houdt Lionel Messi het shirt van FC Barcelona omhoog terwijl hij somber naar beneden kijkt.

De tranen van Messi bij zijn vertrek naar PSG waren ‘echt geen krokodillentranen’


Eens had Messi al eens beweerd dat hij voor Barcelona ook wel gratis had willen voetballen. Nu lag er een voorstel op tafel voor halvering van zijn salaris,maar volgens Barcelona wilde La Liga, de organisator van de Spaanse voetbalcompetitie die deal niet accepteren. La Liga ontkende deze lezing van de feiten en gaf aan dat ook Barcelona zelf niet met Messi verder wilde. ‘De club staat boven iedereen, ook boven een grote ster als Messi’, citeert Winkels clubdirecteur La Porta. Lionel Messi wilde hem bij zijn afscheid nauwelijks een hand geven.

Conclusie

Welk boek over Messi gaat het worden? Voor jonge kinderen is de keuze eenvoudig: ‘Het Geweldige Verhaal van Messi’, is veruit het makkelijkst leesbaar. Meest origineel en mooi geschreven is het fantasievolle boek van Jordi Punti. De gelekte gesprekken van Messi met Suarez zijn knotsgekke fictie. Biografen Juillard en Balague komen, voor zover mogelijk, dichtbij de superster. Leonardo Faccio slaagt daar in zijn biografie zelfs nog beter in. Je zit haast letterlijk bij de ster op de bank, maar het boek is wel wat gedateerd.

Ook Juillard brengt de lezer dichtbij Messi, maar is wel in het Frans geschreven. Caioli en zeker Simon Kuper zijn het meest, waarbij het laatste boek met zijn analyse van de context waarin Messi is groot geworden veruit de meeste diepgang heeft. Context geeft ook Andy West in Messi en the art of living met zijn betogen over filosofie en hersenwetenschap. Wie denkt dat gewone stervelingen van sterren kunnen leren moet zeker dat laatste boek over Messi lezen.

Beschreven boeken

Michael Part. Het geweldige verhaal van Messi. , 144 pagina’s

Lionel Messi and the Art of Living. 224 pagina’s

Luca Caioli: Messi. Het verhaal van een jongen die een wereldster werd. 383 pagina’s

Guillem Ballague. Messi. 594 pagina’s

Jordi Punti. Messi 208 pagina’s

Leonardo Faccio. Lionel Messi. 139 pagina’s

Carolina Trujilo: Messi en Suárez De gelekte gesprekken. 140 pagina’s

Alexandre Juillard en Sebastián Fest. Insubmersible Messi. 336 pagina’s.

Simon Kuper. FC Barcelona het Imperium. 484 pagina’s

Edwin Winkels. De tranen van Messi. 152 pagina’s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.