Ciro Immobile: Racemonster van Lazio speelt het best in Italië

Het grote voorbeeld van Ciro Immobile is niet een spits, maar een autocoureur: Michael Schumacher. Een gemeenteambtenaar van zijn kortstondige Duitse woonplaats Unna, kwam namens de gemeente klagen bij zijn club Borussia Dortmund, aldus het boulevardblad Bild, omdat Immobile er met gierende motoren door de straten racete. Buiten dat maakte Immobile in Duitsland geen onvergetelijke indruk. Binnengehaald in 2014 voor 18 miljoen euro, lukte het hem niet om zijn voorganger Robert Lewandowski te doen vergeten. 

Na een evenmin heel succesvolle periode bij Sevilla kwam Immobile bij Lazio binnen als de opvolger van Miroslav Klose, de Duitse WK-topscorer aller tijden.

Eerder was het hem bij Borussia Dortmund niet echt gelukt om zijn voorganger Robert Lewandowski te evenaren. Hij scoorde er in negen maanden maar zeven keer en geen ploeggenoot nodigde hem ooit thuis uit voor een etentje.

Onbeweeglijk is letterlijk de vertaling van Immobile, maar een minder toepasselijke achternaam is nauwelijks denkbaar. Immbobile versleet tussen 2010 en 2016 acht clubs voordat hij eindelijk rust vond bij Lazio.

Inzaghi speelt met Lazio Roma in een 3-5-2-systeem waarin Immobile tot zijn recht komt. Met hulp van Luis Alberto als spelmaker en de oersterke Milinkovic Savic als bliksemafleider in het strafschopgebied. Met steun van supersnelle hoogstaande backs voorzien de aanvallers hem en de andere aanvallers van voorzetten in het zestienmetergebied. Vanuit de spitspositie zoekt hij onophoudelijk de ruimte, laat zich zakken of gaat juist diep. De Serie A staat niet bepaald bekend om zijn incompetente verdedigers, maar het lukte hen vaak nauwelijks om Immobile te dekken.

En als zijn teamgenoten eens een dieptepass dan eens eens te ver voor hem uitspelen, sprint hij er evengoed achteraan. Immobile is niet de allersnelste, maar gebruikt zijn kracht om tegenstanders van zich af te schudden.

De sleutel van alles is zijn zelfvertrouwen. Met 36 doelpunten voor Lazio won Ciro Immobile vorig seizoen de Gouden Schoen als Europees topscorer, als derde Italiaan na Luca Toni en Francesco Totti. Zijn doelpuntenaantal van 36 is een record allertijd dat hij deelt met de Argentijn Gonzalo Higuain. Hij won de trofee voor Serie-A superspitsen Cristiano Ronaldo en Romelu Lukaku. En voor zijn oude plaaggeest Lewandowski.

Er was haast geen kans die Immobile miste in het seizoen 2019-20 en dit seizoen doet hij het ook niet onaardig. Met de hele ploeg in dienst van Immobile, behaalde Lazio Roma dit jaar de kwartfinales van de Champions League. Daarin was Bayern München veel te sterk voor de Romeinen.

Nog maar tien doelpunten maakte Immobile nog maar in 42 interlands. Dat Italië het WK van 2018 in Frankrijk mistte noemde Immobile in een interview met de Telegraaf ‘een van de meest teleurstellende momenten uit mijn carrière.’ Alle ruimte voor verbetering dus. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.