Oud kooivoetballer Sancho van Man United plant carrière met zorg

Jadon maakt het zichzelf als voetballer graag lastig, dat doet hij zijn leven lang al. Van lastige settings wordt je sterk. Voetbalkooien waren het perfecte begin van zijn carrière. Sancho is geboren in Camberwell in het zuiden van Londen en groeide op in Kennington. Zijn jongste voetbalherinnering is dat hij door de tralies in zo’n kooi naar binnenkijkt. ‘Ik stond aan de kant en probeerde hen na te doen en toen ik oud genoeg was mocht ik meedoen’, schrijft Sancho zelf op de website Englandfootball.com. ‘Ik was een jaar of zeven en speelde mee met de oudere jongens.’
Waar anderen wekelijks met hun club op het veld stonden bevocht Sancho als jochie van zes zijn zijn plaats tussen de grote jongens en mannen. In vijf-tegen-vijf kooiwedstrijdjes in The Blue Park en op het beton van Frederick’s Adventure Playground ontwikkelde hij zijn superieure dribbeltechniek.

Hoge hekken rond veldjes waar Jadon Sancho als jochie speelde

De huizen zijn iets lager en de huizen zijn van baksteen en niet van beton, ze zijn ook iets lager. Toch lijken de veldjes in het Zuid-Londense Kennington, waar Jadon Sancho speelde als jochie, sterk op de tientallen veldjes in de Parijse banlieues die gefilmd worden in de documentaire Ballon sur bitumen. Zoals San Siro, een betonnen veldje in het Parijse Quartier des Musiciens, vernoemd naar het beroemde stadion in Milaan.
Ook hier zijn er de hoge hekken die het veld omheinen. De toeschouwers kijken door de tralies, als naar een gevecht tussen leeuwen in de dierentuin. Of tussen kooivechters. ‘Het is echt alsof je een arena binnentreedt’, zegt straatvoetballer Toufik in de Franse documentaire. ‘Mensen kijken de wedstrijden vanuit hun raam. Ik weet zeker dat ze er chips en popcorn bij pakken. De stoere jongens spelen op de basketbalvelden onder de metrolijnen in de VS. Daar komen ze vandaan les purs et durs.’

Ten Hag verwacht van Sancho niet alleen trucs, maar ook rendement

In de Bundesliga en nu in de Premier League gebruikt Sancho nog altijd de skills die hij leerde in de kooien. ‘Als er drie grote jongens om je heen staan moet je de gekste dingen doen om je uit de situatie te redden’ vertelt hij op de website ‘In kooien gaat het erom mensen te poorten, op mensen afdribbelen en ze voor schut te zetten. Wat dat betreft ben ik nooit veranderd.’ Toch verwacht Erik ten Hag veel meer van hem dan spelertjes dollen. Na een veelbelovend begin van het nieuwe seizoen voorspelde de nieuwe Man United-coach dat hij ook qua doelpunten en assists onmisbaar zal worden.

Zuid-Londenaren halen relatief vaak de Premier League

Een club had Sancho als zes en zevenjarige nog niet. Hij speelde alleen kooivoetbal en soms een toernooitje in een park in de buurt aan het begin van het weekend. Het belangrijkste toernooi was de Southwark Youth Games, waarin 31 gemeenten van Londen tegen elkaar spelen. Sancho won het toernooi toen hij tien was en maakte 24 doelpunten, samen met zijn jeugdvriend Reiss Nelson.
De Arsenal-speler groeide op in Aylesbury, vlak naast Kennington. Beide Londense districten liggen in de districten van Zuid-Londen waar meer dan 10 procent van de huidige spelers in de Premie League zijn opgegroeid, hoewel er maar 5 procent van de Engelse bevolking woont. Want net als Amsterdammers in Nederland, hebben Engelse Zuid-Londenaren veel meer kans dan gemiddeld om de hoogste voetbalcompetitie in hun land te bereiken. ‘Het is net als in Parijs’, zei een jeugdscout van een van de grote Premier League-clubs die niet met zijn naam genoemd wil worden, hierover in 2018 in The Guardian. ‘Ik denk dat het enige verschil is dat de Fransen in een land spelen waar jonge spelers een kans krijgen. Als Palace of Charlton het moeilijk hebben, moeten ze jonge spelers aan de bak laten komen en breken er jonge talenten door als Joe Gomez en Wilfried Zaha.’

Sancho moet urenlang reizen naar jeugdacademie van Watford

Sancho’s gedribbel valt op en al op zijn achtste wordt hij binnengehaald jeugdacademie van Watford, een club in het noorden van Londen, dertig mijl verderop, waarvoor hij urenlang moet reizen. Arsenal heeft ook interesse, maar dat is te ver reizen, zegt Jadon. Zoals al opgemerkt: hij kiest zijn voetbalsettings zorgvuldig uit.
Op zijn elfde verhuist jij naar zijn tante in Northold en reist elke dag per taxi naar een satelliet voetbalschool van Watford de Harefield Academy. Vaak doet hij mee in teams met jongens die een paar jaar ouder zijn. Op zijn vijftiende maakt Sancho de overstap naar Manchester City. Watford ontvangt voor hem een vergoeding van een miljoen euro.

Sancho wacht niet op Guardiola en vertrekt naar Boriussia

Bij Manchester City werkt Sancho verder aan zijn fysiek en snelheid. Hij is nog maar zestien, maar raakt toch gefrustreerd omdat hij te weinig speeltijd krijgt in de jeugdteams met jongens die jaren ouder zijn en zelfs in het eerste. Pep Guardiola wil hem langzaam klaarstomen voor het eerste en City biedt hemeen contract aan voor 30.000 euro, maar Sancho kiest niet voor het geld, hij kiest voor de uitdaging. Op zijn zeventiende maakt hij de overstap naar Borussia Dortmund, voor een transfersom van 7 miljoen pond (circa 10 miljoen euro).
In Duitsland begint Sancho bij Jong Dortmund en een reeks blessures remt aanvankelijk zijn ontwikkeling. Op 14 januari 2018 maakt hij dan toch zijn debuurt in het eerste, een week later maakt hij zijn eerste doelpunt. Sindsdien is Sancho een onmisbare motot achter de scoringskansen die Borussia creëert.
Met 19 goals of assits eindigde Sancho in het afgelopen seizoen 2020-21 in de top tien van spelers die het meest bijdragen aan goals van hun team. In de Shot-Creating Actions, een nieuwere statistiek van aanvalsdrift doet hij het zelfs nog beter. Jadon Sancho had in het afgelopen seizoen 125 acties waaruit binnen twee passes een schot op het doel van de tegenstander ontstond (Shot-Creating Actions). Allen Thomas Müller (143) van Bayern en Christopher Nkunku van Red Bull Leipzig deden het op dit punt beter.

Terug in de Premier League bij Manchester United

Aan het begin van het seizoen 2021/22 maakte Sancho voor een transferbedrag van 85 miljoen euro de overstap naar Manchester United. Borussia Dortmund kocht Sancho in 2017 voor acht miljoen euro van Manchester City en verkocht hem in de zomer van 2021 dus door voor meer dan tien keer zo veel. Het lijkt een fantastische deal, maar het deed directeur Hans-Joachim Watzke van Borussia verdriet hem te zien vertrekken. Zijn vervanger Donyell Malen kan tot op heden niet in zijn schaduw staan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.