Oud Barcelona-aanvaller Ronaldinho straalt ook buiten het veld

Dat Ronaldinho ooit een voetballer was zie je nauwelijks meer. De Braziliaanse superster ziet er uit als een rapper en zo gedraagt hij zich ook.

De man die op het voetbalveld furore maakte met zijn onverwoestbare lach en bizarre invallen, maakt tegenwoordig naam in een nieuwe kunstvorm. Met een grote zonnebril, een omgekeerde basebalpet en een zware ketting om zijn nek zien we hem op YouTube dansen tussen meiden in bikini, of aan de pokertafel zitten met een glas gin voor zijn neus.

No look passes en akka’s waren het handelsmerk van Ronaldinho

Ronaldino speelde van 2003 tot 2008 bij Barcelona, werd in 2004 en 2005 verkozen tot wereldvoetballer van het jaar en won in 2002 met Brazilië de wereldtitel. Akka’s en no look passes waren zijn handelsmerk. Vermakelijk zijn de beelden van een Champions League-wedstrijd van Barcelona tegen Weder Bremen waarin hij de bal bij een vrije trap onder de muur door weet te spelen.

Als Barcelona-artiest dwong Ronaldinho respect af in heel Spanje, zelfs in Madrid. Het moet de Madrilenen pijn hebben gedaan, dat Barcelona won met 3-0 in Bernabeu op die memorabele dag in 2015. Na een eerste solo van Messi is Ronaldinho vanaf de linkerflank twee keer op flitsend hoge snelheid zijn tegenstanders gepasseerd. Na de derde goal staat Iker Casillas er in zijn gouden shirt hoofdschuddend bij te kijken. En dan gebeurt er iets hoogst onverwachts: De Madrileense fans applaudisseren voor de superaanvaller van hun aarsrivaal. Wat plichtmatig misschien, maar het gebeurt toch echt.

Ronaldinho doet zijn bijnaam ‘ het dikkerdje’ eer aan

Al tijdens zijn carrière houdt Ronaldinho van het goede leven. In Parijs bijvoorbeeld, in zijn tijd bij Paris St. Germain is hij een veel geziene gast in het nachtleven. Soms wil hij na een late avond stappen wel eens een training missen. In Spanje levert zijn voorkeur voor barbecueën levert hem de bijnaam El Gordinho op: het dikkerdje. Nadat hij dronken op een trainingen verschijnt mag hij vetrekken naar AC Milan.

Pep Guardiola gelooft niet dat de Braziliaan een goede invloed heeft op zijn andere sterspeler Messi Ook in Italië maakt Ronaldinho het bont, bijvoorbeeld door zich de nacht voor de wedstrijd tegen aartsrivaal Inter te laten betrappen in een nachtclub. 

In 2020 belandt Ronaldinho in de gevangenis

In 2011 keert Ronaldinho terug naar Brazilië, waar hij in de problemen raakt als het erop lijkt dat hij met twee vrouwen getrouwd lijkt te zijn. In 2020 belandt hij samen met zijn broer, Roberto Assis, in een speciale Paraguayaanse gevangenis, omdat ze in het bezit zijn van valse paspoorten.

Pas na 171 dagen in de gevangenis mag hij weer naar buiten, een zware beproeving, al is het gevangenisregime uiteindelijk niet al te zwaar. Tegen betaling van 1,6 miljoen euro verblijven Ronaldinho en zijn broertje een groot deel van hun detentie in een viersterrenhotel in Asuncion.

Volgens de Paraguyaanse justitie zouden Ronaldinho en zijn broer de paspoorten gebruiken gebruiken om geld wit te wassen, maar die beschuldiging wordt uiteindelijk niet hard gemaakt. Wel krijgen ze een boete opgelegd van 180 duizend euro voor de valse paspoorten.

Ronaldinho eert overleden moeder in videoclip

Vier maanden na hun ontslag uit de gevangenis overlijdt de moeder van Ronaldinho aan Covid. Zijn fameuze glimlach verdwijnt van zijn gezicht. Hij verwerkt het verdriet en de viert de herinnering aan zijn moeder in een clip, Eterna, waarin de bekende Braziliaanse muzikanten MC Lele JP, Massaru en MC Hariel samenwerken op het eigen platenlabel van Ronaldinho: Tropa de Bruxo. Dat betekent dat de Groep van de Tovenaar, een verwijzing naar een van de bijnamen van Ronaldinho. Met het platenlabel probeert hij onbekend Brazilaans talent een zet in de rug te geven.

We zien Ronaldinho in de clip verdrietig in de camera kijken, treuren onder een witte hoody, en kaarsen branden met het hoofd gebogen. Hij omhelst troostend zijn broer. We zien hoe zijn moeder hem de gouden bal aan hem overhandigt, in 2005 in Camp Nou en een zoen op haar bolletje krijgt. ‘Ze noemden me de tovenaar, maar als ik magische krachten had dan was je niks overkomen en dan was je nog altijd aan mijn zijde. Ik sluit je voor altijd in mijn hart.’

Toen Ronaldinho 8 was verloor hij zijn vader

Toen Ronaldinho 8 was stierf zijn vader aan een hartaanval bij het zwemmen en die traumatische ervaring verklaart misschien mede de verering van Ronaldinho voor zijn moeder. In het voetbalboek Ronaldinho de Veroveraar vertelt zijn biograaf Jethro Soutar hoe bij het wat verwende Braziliaanse jochie het heilige voetbalvuur ontbrandt, nadat hij heeft gezien dat zijn broer goed geld verdient met een profcontract. Hij groeit op tot een van de beste voetballers van zijn generatie, al is het misschien wat overdreven om hem op gelijke hoogte te plaatsen met Maradona en Pelé. Ronaldinho was pas 27 toen deze voetbalbiografie verscheen.

Cover van het boek Ronaldinho de Veroveraar van de Britse voetbaljournalist Jethro Soutar.

Bij het wat verwende Braziliaanse jochie ontbrandt het heilige voetbalvuur nadat hij heeft gezien dat zijn broer goed geld verdient met een profcontract

Ronaldinho mag geen voetballer meer zijn, een kunstenaar is hij nog altijd. Als voetballer straalde hij feestvreugde uit en vrolijkheid en lak aan conventies. Als platenbaas en rapartiest is het tegenwoordig niet anders. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.