Oud Madrid-speler Sergio Ramos is nu Messi’s beste vriend

Aartsvijanden waren ze, Sergio Ramos en Lionel Messi. In de vele El Classicós waarin ze elkaar tegenkwamen heeft de Spanjaard de kin van de Argentijn met zijn schouder opgevangen. Hij heeft slidings ingezet met twee benen, met het risico de dure Argentijnse benen te breken. Niet één keer, nee steeds opnieuw, misschien met de intentie de Argentijn bang te maken. Of impotent, want sommige van Ramos’ tackles komen uit op kruishoogte, zelfs al rolt de bal over de grond. 

Het aantal beuken dat Ramos aan Messi heeft uitgedeeld of het aantal keren dat hij zijn been heeft laten hangen om hem te laten struikelen is nauwelijks te tellen. Hij heeft de bal weggegooid als Messi die probeerde te pakken. Zijn boos wijzende vinger weggeslagen. En steeds is er dat Ramos wappergebaar: kom toch overeind man, niks aan de hand.

Messi heeft Ramos lichtvoetig te kijk gezet

Andersom heeft Messi Ramos lichtvoetig te kijk gezet. Met vinnige tackle-backs waarin hij de bal terugveroverde tussen de benen van de Spanjaard. Door hem als een zoutpilaar vanuit stand voorbij te dribbelen. Een keer zet de Spanjaard een woedende achtervolgingsrush in, mist Messi met zijn aanslag, maar schopt wel per ongeluk een medespeler omver. En ja Messi heeft Ramos ook wel eens bewust geraakt, of zich theatraal laten vallen als Ramos een keer te langzaam was om hem te raken.
Nu zijn ze teamgenoten bij Paris St. Germain. Een soort vrienden misschien zelfs. Op sociale media is te zien dat de twee elkaar innig omhelzen in de fitnessruimte. Sergio Ramos heeft in de Spaanse krant El Pais laten uitlekken dat hij de Argentijn welkom was om bij hem thuis te slapen, als hij in de eerste week na zijn komst naar Parijs niet in een hotel had gewild. Blijkbaar heeft Messi bedankt.

Fans zullen niet geloven dat Ramos kalm is geworden

‘Het is een voorrecht om ouder te worden’, zei Sergio Ramos eind maart voor de wedstrijd van Spanje tegen Kosovo. ‘Ik ben er blij mee, want met de jaren komt de ervaring. En ik ben blij dat ik er nog altijd bij mag zijn.’ Sergio Ramos pakte geen enkele rode kaart in het afgelopen seizoen, maar hij speelde ook niet al veel. Op het Europees Kampioenschap kwam hij helemaal niet in actie. Voetbalfans zullen niet willen geloven dat de 35-jarige Spanjaard opeens kalm en wijs geworden.

Hoe moeilijk dat is, bewees Ramos anderhalf jaar geleden weer eens, in de wedstrijd tegen Manchester City in het seizoen 2019-20. Eerst wordt Ramos in de lucht geklopt door Gabriel Jesús, ook al is de Braziliaan bijna een decimeter kleiner dan de Spanjaard. Een kleine tien minuten later slaagt Ramos er wederom niet in om Jesús reglementair te stoppen. Hij gaat neer en de Italiaanse arbiter stuurt Ramos van het veld. Het is zijn vierde rode kaart in de Champions League, een record dat hij deelt met Zlatan Ibrahimovic en Edgar Davids.

Ramos is agressiefste voetballer van Europa

Met 26 rode kaarten in totaal is Ramos in Europa veruit de grootste agressiefste voetballer allertijden. En dan zijn er nog al die gevallen waar hij eigenlijk rood had moeten krijgen. Een valse elleboog tegen Messi in de met 1-0 verloren Clássisico, waarna heel Barcelona over hem heenvalt. ‘Een duidelijk vertoon van agressie’, oordeelde Gérard Pique na afloop. ‘Hij had van het veld moeten worden gestuurd, maar dat is niet gebeurd.’ José Mourinho die de wedstrijd volgde vanaf de tribune verdedigde Ramos na afloop: ‘Ik denk dat hij vond dat de spanning een beetje moest worden opgevoerd. Want tot op dat moment waren de duels veel te soft.’

Zijn aanslag met een judogreep tegen Salah, aan het begin van de finale van de Champions League tegen Liverpool is nog een schrijnend voorbeeld van Ramos’ aanslagen. Het sleutelbeen van Salah en het het ritme van de Reds is gebroken. Vlak voordat Loris Karius de kapitale fouten maakt die hem zo ongeveer zijn carrière kost, geeft Ramos hem ook nog een elleboog in zijn gezicht. ‘Over tien jaar zal niemand meer spreken over de manier waarop we verloren hebben’ zei een sippe Jörgen Klopp na afloop.

De enige speler voor wie Ramos een uitzondering lijkt te maken is zijn landgenoot Iniesta. ‘Het is Andrés. Die mag je niet schoppen’, zegt hij in het voetbalboek The Artist Being Iniesta.

Historisch is daarentegen de tweede gele kaart die Ramos pakte uit arrogantie in de uitwedstrijd tegen Ajax in 2018. Ramos meende de wedstrijd in Real Madrid te kunnen missen en wilde daarna met een schone lei beginnen, maar moest vervolgens vanaf de tribune toezien hoe Ajax de Madrillenen uitschakelde.

Columbiaan is agressiefste speler ter wereld

In Europa is Ramos agressie ongeëvenaard, maar in Zuid-Amerika bestaan er nog ergere gevallen. De Colombiaan Gerardo Bedoya staat nog altijd in het Guinness Book of World Records met een totaalaantal van 46 rode kaarten.

Sergio Ramos heeft de heilige maagd Maria op zijn arm staan en een leeuw op zijn rug. Een reeks cijfers op zijn knokkels verwijzen naar zijn rugnummers en winnende doelpunten. Hij is getrouwd in de kathedraal in Sevilla waar ook Christoffel Columbus begraven ligt en daarna feest gaan vieren op zijn eigen privédomein ‘Happiness of SR4’, een verwijzing naar het vaste rugnummer van de Spaanse centrale verdediger. Gasten moesten hun mobiele telefoon of camera inleveren en tijdelijk een tatoeage van een eenhoorn plaatsen.

Leeuw Ramos voelt zich superieur aan schapen

Een strijder voor zijn team? Misschien, maar ook tijdens trainingen weer Sergio zich niet in te houden. Op een training slaat hij Sergio Reguilon twee keer met een bal in zijn gezicht nadat zijn teamgenoot hem per ongeluk in het gezicht heeft geraakt. Ramos, maakte daarna via Twitter zijn excuses, iets wat door zijn volgers werd gewaardeed. Heel overtuigend waren ze niet die excuses.
Een tatoeage in zijn nek geeft vast weer hoe Sergio er werkelijk over denkt. A Lion Never Loses Over The Opinion of Sheep. Leeuwen zijn superieur aan schapen, dus het maakt ze niks uit, wat anderen van hen denken.

Megalomaan? Gevaarlijk? Misschien, maar landgenoten dragen Ramos op handen. Real Madrid-keeper Iker Casillas onthulde nog niet zo lang geleden wat hij Ramos in zijn oor fluisterde toen hij huilend naar zijn aanvoerder was toegelopen nadat die juist in de finale van de Champions League tegen Atlético Madrid de gelijkmaker gescoord in 94ste minuut, voor Real Madrid de opmaat naar de overwinnig: ‘Eres el puto amo’: jij bent de f***ing baas. Natuurlijk wordt ook dit moment gevierd op het lichaam van Ramos. Ergens was nog ruimte om deze memorabele minuut te vieren: 90+ staat er op een van zijn knokkels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.