Qatar-spits Almoez Ali: Jongleur op de penaltystip

Weinig voetbalfans zullen zijn naam al kennen, maar Almoez Ali is de absolute sterspeler van het nationale voetbalteam van Qatar. Hij scoorde in 2019 negen keer op het kampioenschap van Azië, onder meer met een omhaal in de finale die Qatar won van Japan. Het was voor de oliestaat de eerste internationale trofee ooit. De carrière van Almoez Ali illustreert mooi, hoe de olie- en gastaat erin is geslaagd een serieuze plek voor zich op te eisen op het internationale voetbalpodium, ondanks een potentieel van maar 300 duizend staatsburgers en minder dan 7.500 voetballers bij een club. 

Naturalisatie

Tot aan 2004 gebruikte de Qatar een eenvoudige strategie voor het versterken van zijn nationale team. Het ging op zoek naar sterspelers in het buitenland en liet hen naturaliseren tot Qatari. Toen Qatar in 2004 het staatsburgerschap wilde verleden aan de Braziliaanse profvoetballers. Aílton, Dédé en Leandro had de Wereldbond Fifa er genoeg van. Voortaan werd de eis gesteld dat voetballers tenminste een paar jaar moesten leven in het land dat ze vertegenwoordigden. 

Sindsdien is Qatar zich gaan richten op jongere spelers. Sommige internationals in het huidige team verhuisden al rond hun twintigste naar de oliestaat. Dit geldt voor de Qatarese internationals Karim Boudiaf. Hij werd geboren in Frankrijk en verhuisde naar Qatar op zijn 22ste. Collega-international Boualem Khouki werd geboren in Algerije en verhuisde naar Qatar toen hij 19 jaar oud was. 

Aspire Academy

Toch zijn de belangrijkste sterspelers van het nationale team voortgekomen uit een ander grootschaliger en structureler project, waarbij de scouting op nog veel jongere leeftijd gebeurt: de Aspire Academy, een voetbalacademie die is opgericht in 2004. De Aspire Academy is een glinsterend paleis in de Qatarese hoofdstad Doha dat 1,4 miljard dollar heeft gekost en het stralend middelpunt van een systeem dat de Qatari hebben opgetuigd om spelers uit arme landen te scouten, op te leiden en klaar te stomen voor het nationale team. Tussen 2007 en 2014 testte de Aspire Academy jaarlijks een half miljoen jonge spelertjes uit zeventien landen in Afrika, Latijns-Amerika en Zuidoost-Azië. Het internetmagazine Vice, publiceerde in 2017 een kritisch verhaal over de import door Qatar van voetballers, zoals dat ook gebeurt met andere arbeidsmigranten volgens het zogenoemde kafala-systeem dat werkgevers grote macht geeft over werknemers in het buitenland. 

Via België en Spanje terug naar Qatar

Aanvoerder Almoez Ali werd in 1996 geboren in de Soedanese hoofdstad Khartoum en al op jonge leeftijd met zijn hele gezin naar Qatar gehaald. Hij is het succesvolste product van het nieuwe opleidingsysteem van de Qatari. Na zeven jaar opleiding bij de Aspire Academy en veelvoudig Qatarees clubkampioen Lekhwiya maakte Ali op zijn achttiende de overstap naar Europa, waar hij speelde voor de Belgische eerste divisieclub KAS Eupen, Lask in Oostenrijk en Cultural Leonesa in de Spaanse derde divisie. Daarna kwam hij in 2016 terug naar Qatar om te gaan spelen voor Al-Duhail. Behalve Ali zijn er nog meer spelers [welke] in het nationale elftal van Qatar die ervaring hebben in het buitenland, al maakten ze daar vaak maar weinig speelminuten. De buitenlandse stages worden vergemakkelijkt doordat de Aspire Academy is eigenaar van Cultural Leonesa, en KAS Eupen. Ook Lask in Oostenrijk wordt gefinancierd met Qatarese oliedollars. 

Negen goals op het kampioenschap van Azië

Het Aziatisch kampioenschap in de Verenigde Arabische Emiraten is het onbetwiste hoogtepunt in de carrière van Almoez Ali. Aanvankelijk duikt de ranke nummer 19 veelvuldig op voor de goal van de tegenstander om de bal dan simpeltjes binnen te schuiven. Hij scoort één keer in de eerste wedstrijd van Qatar tegen Libanon en vier keer in de wedstrijd tegen Noord-Korea. Zijn doelpunten op het toernooi worden langzaamaan spectaculairder. In de laatste wedstrijd van de groepsfase scoort hij twee keer tegen Saoedie-Arabië, achtereenvolgens met een Salah-achtige curve rondom de uitstormende keeper en met een harde kopbal uit een corner. 

Omhaal in de gewonnen finale tegen Japan

Zijn doelpunt in de halve finale tegen de Verenigde Arabische Emiraten maakt hij van buiten het strafschop gebied opnieuw met een indrukwekkende kromme bal die na een holle knal op de binnenkant van de paal net binnenvalt. Om zijn doelpunt te vieren bespeelt Almoez Ali de luchtgitaar, totdat zijn medespelers over hem heenvallen. De mooiste goal van Ali op het Aziatisch Kampioenschap is een omhaal in de met 3-1 gewonnen finale tegen Japan. Voordat hij de omhaal inzet staat Ali met de bal te jongleren op de strafschopstip van de tegenstander. 

Protest om staatsburgerschap afgewezen

Ali speelt in het nationale elftal van Qatar al jarenlang samen met dezelfde spelers. Voordat hij in 2019 Aziatisch kampioen werd, won hij in 2014 met Qatar het Aziatisch Kampioenschap voor spelers onder 19. Ali scoorde in dat toernooi drie keer.  Het staatsburgerschap van  Almoez Ali is niet onbetwist. Nadat Qatar de Verenigde Arabische Emiraten op 30 januari 2019 in de halve finale met 4-0 verslagen had, diende de voetbalbond van dat laatste land een protest in bij wereldvoetbalbond Fifa, omdat hij voor zijn achttiende niet tenminste vijf jaar achter elkaar in Qatar zou hebben gewoond. Het protest is afgewezen door de Aziatische voetbalbond AFC en het sportgerechtshof CAS in Lausanne. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.