Sinds vertrek Cristiano bij Real Madrid is Benzema niet te stoppen

Voetbalfans vergeven Karim Benzema graag zijn zonden, zolang hij presteert op het veld. De Fransman, met ouders van Algerijnse afkomst, is zich heel bewust van die haat-liefde verhouding met zijn vaderland. ‘Als ik scoor ben ik een Fransman,’ zei hij in het voetbalmagazine So Foot. ‘Als ik kansen mis of als er problemen zijn, dan ben in een Arabe.

Scoren, dat deed Karim Benzema zijn hele leven al, maar sinds 2017 staat hij in de overdrive. Met vertrek van Cristiano Ronaldo in dat jaar, hoefde hij zich niet langer terug te laten vallen uit de spits om de Portugese superster op maat te bedienen. Sinds het vertrek van Cristiano maakte Benzema in La Liga elk jaar meer dan twintig doelpunten voor Real Madrid. In het laatste jaar voordat de Portugees vertrok maakte hij er niet meer dan vijf. 

Het afgelopen seizoen 2020-21, het beste in zijn leven, zal hij in oktober misschien bekronen met de Gouden Bal, een prijs waarvan hij als klein jongetje droomde. Voor landskampioen Real Madrid maakte hij 23 doelpunten in La Liga. In de Champions League, die Real Madrid ook won, maakte hij er 15. Benzema liet bovendien zien, hoe veelzijdig hij als voetballer is. Een belangrijke en getruceerde schakel in opbouw, trefzeker met de voeten, levensgevaarlijk met het hoofd en onvermoeibaar in het afjagen van de tegenstander.

Fransen gunnen Benzema de Gouden bal

Volgens een opinieonderzoek waarover de Franse sportkrant L’Equipe eerder berichtte, vindt meer dan de helft van de Franse bevolking Benzema best een goede vent. Meer dan tweederde van de Fransen gunt hem de gouden bal. De groeiende acceptatie van Benzema is opmerkelijk, omdat hij kort daarvoor, in november 2021 definitief werd veroordeeld wegens medeplichtigheid aan de afpersing van zijn voormalige ploeggenoot Mathieu Valbuena. Voor het Europees Kampioenschap van 2016, met de chantage-affaire rond Mathieu Valbuena vers in het geheugen vond maar 10 procent van de Fransen dat hij mee zou moeten gaan naar het EK.

Benzema kreeg in november 2021 een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd van één jaar en een boete van 75.000 euro.

De rechter acht bewezen dat Benzema in 2015 op bezoek is gegaan bij Valbuena, om zijn teamgenoot ervan te overtuigen dat hij 150.000 euro moest betalen aan zijn afpersers die dreigden een seksvisdeo van hem openbaar te maken. Benzema heeft altijd ontkend en volgehouden dat hij Valbuena wilde helpen. Begin juni 2022 zei de advocaat van Benzema in Le Figaro dat hij in deze zaak geen hoger beroep zal aantekenen, omdat de eindeloos slepende rechtszaak hem heeft uitgeput. 

Ondanks de veroordeling hebben de Fransen Benzema weer voorzichtig in hun armen gesloten. De Franse sportsocioloog Stéphane Beaud zei in L’Equipe dat de nieuwe uitstraling van Benzema wonderen doet. Vroeger keek hij meestal boos en chagrijnig en was en gedroeg hij zich teruggetrokken. 

Als hij af en toe toch het achterste van zijn tong liet zien jaagde hij steeds half Frankrijk op de kast. Zoals toen hij op televisie liet doorschemeren dat hij niet Frankrijk, maar in de eerste plaats Algerije als zijn thuisland beschouwde, ook al liet Benzema er nooit twijfel over bestaan dat zijn sportieve ambities in Frankrijk lagen. De vroegere coach van Algerije Jean-Michel Cavalli vertelde in L’Equipe dat hij Benzema tevregeefs probeerde te lokken met het idee dat hij ‘de Algerijnse Zidane’ zou kunnen worden. ‘Laat me erover nadenken, maar ik laat je niet veel hoop, want ik heb de ambitie om naar het Franse team te gaan’, was de reactie van de Fransman.

Philippe Bergeroo, jeugdcoach van het Franse elftal zei in datzelfde artikel dat Benzema altijd trots was en gemotiveerd om het shirt van het Franse team te dragen. ‘Ik voelde dat hij blij met ons was, altijd lachend om de onzin van andere mensen.’ 

Toch maakte Benzema het zichzelf bij Les Bleus niet gemakkelijk. Hij liets zich minachtend uit over teamgenoten, zoals collega-international Olivier Giroud. ‘Vergelijk formule 1-racen niet met karting’, zei hij toen in Frankrijk de discussie gaande was welke spits het beste zou passen in het systeem van het Franse nationale elftal. 

In het voorjaar van 2016 ontstond grote ophef in Frankrijk, toen Benzema ervan werd beschuldigd dat hij tijdens het Franse volkslied expres op het gras spuugde. En toen bondscoach Didier Deschamps hem niet meer wilde opstellen beschuldigde hij de bondscoach ervan dat die zijn oren liet hangen naar racistische stemmen in de Franse samenleving. 

Dat soort teksten zul je van Karim Benzema tegenwoordig niet meer horen. Nu loopt hij rond met twinkeloogjes en hij getuigt af en toe van liefde voor Frankrijk of in elk geval voor het Franse elftal. Toch lijkt het erop dat hij buiten het veld een licht ontvlambaar type blijft. Dat bleek nog, kort voor de finale van de Champions League.

Voelt Benzema zich verraden door Mbappé?

In mei 2022 maakte Kylin Mbappé bekend, dat hij ondanks de jarenlange avances van Real Madrid toch niet naar Spanje zou vertrekken, maar in Parijs zou blijven bij Paris Saint-Germain. Benzema had eerder in de Spaanse media meermalen gezegd dat hij zeker wist dat Mbappé naar Real Madrid zou komen. 

Toen dat niet doorging postte Benzema op Instagram een foto van de vermoorde gangster-rapper Tupac die de hand schudt van Steven Baldwin. Tupac werd in 1996 vermoord en zijn fans hebben nog altijd het idee dat hij daarbij door een vriend is verraden. Precies deze man staat ook op de achtergrond van de Tupac-foto die Benzema online zette. 

Het leek erop dat ook Benzema zich verraden voelde. Nadat hij in 2021 mocht terugkeren in het Franse team zou hij vaderlijke gevoelens ontwikkeld hebben voor de dertien jaar jongere Mbappé. In het veld wisten de twee voetbalgrootheden elkaar instinctief te vinden. Buiten het veld bewierrookten zij elkaar met complimenten. Al met al wees alles er begin 2022 op dat wees de twee Fransen de komende jaren samen leiding zouden gaan geven aan de aanval van Real Madrid. Maar zo ver kwam het niet. Mbappé bleef in Parijs. 

Op een persconferentie voor de finale van de Champions League ontkende Benzema dat hij met zijn foto van de verraden rapper Tupac refereerde aan een verraad van Mbappé. Hij is zijn hele leven al fan van deze Amerikaanse rapper en zette wel vaker foto’s van hem online. Toch valt een andere verklaring, gezien de timing moeilijk te bedenken. Benzema postte zijn Instagram-story enkele seconden nadat de hernieuwde deal tussen Mbappé en Paris St-Germain bekend was geworden.

Benzema probeert te ontsnappen aan zijn verleden

Binnen de lijnen was Karim Benzema altijd al kalm en beheerst. Als hij even afwacht tot de keeper een hoek heeft gekozen om dan met binnenkant voet een strafschop binnen te schuiven. In zijn lange carrière voor Olympique Lyon en Real incasseerde hij nooit een rode kaart en kreeg hij maar zeventien keer geel. 

Buiten het veld lijkt het erop dat Benzema lang trouw is gebleven aan de manieren en gewoonten van de achterstandswijk, de gedragscode van Franse en Amerikaanse rappers. Dat concluderen althans In de biografie Le Système Benzema schrijven Gilles Verdez en Jacques Hennen dat de Franse voetballer zijn leven lang zijn best heeft gedaan om te ontsnappen aan het korset van zijn verleden, maar dat het nooit werkelijk is gelukt. Misschien ook omdat hij dat niet echt wilde. ‘Zijn waarheid, dat is zijn familie, zijn maten, de banlieue en de stad’, schrijven Verdez en Hennen. ‘De rest is niet meer dan een spel. Een spel dat soms gevaarlijk kan zijn.’ 

‘Benzema’s waarheid, dat is zijn familie, zijn maten, de banlieue en de stad’

Benzema groeide op in Bron-Terraillon, op minder dan 20 meter van het stadion van de lokale voetbalclub SC Bron. Zijn grootvader Benzema kwam in 1958 in Frankrijk vanuit Tigzirt, Kabilia, Algerije. Zijn vader Hafid was toen negen jaar oud. Ze vestigden zich in Lyon in de achterstandswijk Bron-Terraillon, aan de Rue Yuri Gagarin 33. Zijn moeder Malika werd geboren in de nabijgelegen wijk Caravelle en heeft ook Algerijnse ouders.

‘Bron-Terraillon is een voorstad van Lyon die is samengesteld uit vervallen appartementenblokken en sociale huurwoningen’, schrijft Caiolo in zijn biografie van Benzema. ‘Er leven zoveel Algerijnen dat je je het idee hebt dat je in Oran bent, in Alger of in Béjaïa. Een derde van de 39 duizend bewoners is onder de 25 jaar oud en misdaad onder jongeren is er in de jaren negentig een groot probleem.

‘Gevaarlijk was het niet op straat, je moest alleen oppassen dat je niet zou vallen. We kwamen immers allemaal uit dezelfde buurt’, zei Benzema in een interview met Highsnobiety. Hij is altijd trouw gebleven aan zijn jeugdvrienden uit Bron. Zijn jeugdvriend Karim Djaziri treedt nog altijd op als zijn spelersmakelaar. Er zitten ook ongure types in Benzema’s kennissenring uit de banlieu. Karim Zenati bijvoorbeeld, die werd veroordeeld tot vijftien maanden gevangenisstraf in de affaire Valbuena. Karim heeft meermalen zijn liefde betuigd voor Mike Tyson, net als hijzelf een selfmade man die net als hij in het leven nooit iets cadeau heeft gekregen en ook zijn liefde voor gangster-rapper Tupac roept wel eens vragen op. De Amerikaanse rapper zong niet alleen over criminaliteit, hij was zelf ook een lid van de geweldadige Kelly Park Compton Crips, een gewelddadige straatbende in Los Angeles. 

In het interview met Highsnobiety legt Benzema uit dat begon met luisteren naar hiphop toen hij een jaar of 6, 7 oud was. Tupac was van jongs af aan zijn favoriete artiest. Had hij in die tijd nog meer favoriete artiesten? Hij denkt even na. Nee, alleen Tupac. ‘De rap heeft mijn kledingstijl wel een beetje beïnvloed’, zegt hij even later. ‘Maar mijn leven? Nee dat is niet het geval.’ 

Tich kwam Benzema al voor de zaak Valbuena in aanraking met justitie. Hij werd in 2010 aangeklaagd, omdat hij betaalde seks had zou hebben gehad met een zestienjarige prosituee die hij had ontmoet in een Parijse nachtclub. De namen van collega-internationals Franck Ribéry, Sidney Govou en Hatem Ben Arfa werden in de zaak rond deze minderjarige prostituee Zahia Dehar. In 2014 werd de aanklacht ingetrokken, omdat het minderjarige meisje had gelogen over haar leeftijd. De andere twee international zijn nooit aangeklaagd.

Fanatieke ouders stimuleerden Benzema

Benzema is de zesde in een samengesteld gezin van negen, zijn moeder Malika heeft twee kinderen uit een eerder huwelijk. Zijn ouders moeten af en toe naar de naar de Restos du Coeur, de Franse gaarkeukens om jun kinderen te kunnen voeden. Als er niemand is om mee te voetballen gaat Benzema’s moeder Malika op doel staan, zodat haar oogappel toch strafschoppen kan oefenen. Al op jonge leeftijd negende maakt Benzema de overstap naar de jeugdacademie van Lyon. Hij maakt grote indruk op de jeugdtrainers doordat hij twee keer scoort in een wedstrijd tussen jeugdelftallen van Bron Terraillon en Olympique Lyon. Hij de overstap naar de jeugdacademie van Lyon. In een Renaultje-5 rijdt zijn vader rijdt hem elke dag naar zijn trainingen. Net als zijn moeder ondersteunt vader Hafid met liefde de voetbalcarrière van hun zoon, ook in de hoop dat hij op die manier op het rechte pad zal blijven. 

Trainers noemen Benzema lui

In de biografie van Caioli typerenjeugdtrainers Benzema als een kalm jochie dat niet veel meer zegt dan ‘ja’ en ‘nee’. Hij valt niet zo heel erg op temidden van een gouden generatie van jeugdspelers die ervoor zorgt dat Olympique Lyon vanaf 2001 zeven keer achter elkaar kampioen wordt van Frankrijk.

Benzema’s talent valt op, maar hij is blijkbaar ook een tikkie lui. ‘Het was een klein ventje’, zegt Patrick Paillot in de biografie van Luca Caioli. ‘Hij was iets te zwaar en een beetje nonchalant. Als hij zich ver van het doel van de tegenstander bevond spande Benzema zich niet al te zeer in, maar als ie de bal aan de voet had, dan etaleerde hij zijn talent.’

Cover van de biografie van Luca Caioli over Karim Benzema: 'Foot, embrouilles et vidéo'

‘Als hij zich ver van het doel van de tegenstander bevond spande Benzema zich niet al te zeer in’

Benzema debuteert in het eerste elftal van Lyon in 2005, hij is dan zeventien jaar oud. Als de oudere spelers de nieuwkomer dollen bijt hij fel van zich af. ‘Lach me niet uit, ik kom jullie plek innemen.’

Het lijkt erop dat zijn fysiek en zijn karakter Benzema jarenlang dwars zit. In het seizoen 2006-07 scoort hij meer dan twintig keer in Ligue 1 en trekt daarmee de aandacht van Barcelona. Technisch specialist Txiki Begisristain wordt naar Lyon gestuurd voor een kennismaking. Volgens de Spaanse krant Marca, liet Benzema zich daarbij van zijn sociaal onhandigste kant zien. Hij maakte geen oogcontact met Begisristain en Barcelona koos voor Zlatan. Toch ook niet bepaalde de makkelijkste. Florentino Perez maakte zich niet druk over Benzema’s sociale vaardigheden en haalde hem een jaar later bij Real Madrid binnen voor 35 miljard euro. 

Benzema had het aanvankelijk niet makkelijk tussen topspelers als Cristano Ronaldo Kaká en Gonzalo Higuain in topvorm. Real Madrid-coach José Mourinho vond Benzema maar een luilak: ‘Als het aan jou lag zouden we het beste rond lunchtijd kunnen trainen, want je komt om 10 uur half slapend binnen en om 11 uur val je alweer in slaap.’ 

‘Talent alleen is niet genoeg’, mopperde de Portugees na een met 4-1 verloren wedstrijd tegen Borussia Dortmund. ‘We hebben een aanvaller nodig die sprankelt, niet eentje die lusteloos is.’ Benzema neemt de kritiek van Mourinho en anderen serieus. Hij gaat harder werken in het veld, begint te scoren en valt in de zomer van 2011 acht kilo af. Mourinho zet hem in de basis en in het succesvolle decennium dat volgt laat de Fransman zich daar niet meer uit wegspelen.

In navolging van zijn teamgenoot Cristiano is het eet en trainingsgedrag van Benzema langzaam maar zeker maniakaal geworden. 

Op een groot deel van de foto’s die hij tegenwoordig op Instagram plaatst zien we hoe de Fransman zich met een verbeten grijns in het zweet werkt op fitness-apparaten die eruitzien als martelwerktuigen. Temidden van rekken vol halters wordt zijn sixpack steevast mooi uitgelicht. Intussen doet de Franse ster planks, sit-ups en squads. ‘Om eerlijk te zijn begon ik vanaf mijn 24ste pas echt met fitnessen’, zei Benzema tegen Highsnobiety. ‘Ik doe veel meer krachttraining dan vroeger. Bij Lyon deed ik er helemaal niet aan.’ 

Benzema’s moeizame relatie met Les Bleus

De problemen met justitie ervoor dat Karim Benzema meermalen werd gepasseerd voor het Franse nationale elftal. Hij mistte het Werreldkampioenschap in 2010 onder Raymond Domenech, al hield de Franse bondcoach vol dat Benzema’s prestaties binnen het veld daarvoor de aanleiding waren. In maart 2013 beleefde Benzema een dieptepunt van zijn carrière bij het Franse elftal. In de verloren interland tegen Spanje werd hij in het Stade France uitgefloten voor eigen publiek. De media hielden intussen geniepig bij hoe lang Benzema al droog stond bij Les Bleus. Het zou uiteindelijk 1222 minuten duren voordat hij op 10 oktober 2013 weer wist te scoren in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Australië (6-1).

De zaak Valbuena zorgde ervoor dat Karim Benzema tussen 2016 en 2021 niet werd geselecteerd voor de nationale ploeg. In ‘Le Système Benzema’ vragen zijn biografen Verdez en Hennen zich af waarom Benzema zoch, met zijn weeksalaris van 700.000 euro bij Real Madrid, heeft laten meeslepen in een afpersingszaak voor een schamele 150.000 euro . ‘Hij heeft alles al’, schrijven Verdez en Hennen. 

‘Volgens zijn advocaten wilde Benzema zijn vriend eenvoudig waarschuwen en was het niet zijn bedoeling om Valbuena ervan te overtuigen dat hij het geld ook echt over zou moeten maken.’ Een tape waarop Benzema de affaire bespreekt met zijn jeugdvriend Karim Djaziri, maakt die verklaring niet erg aannemelijk. Hij vertelt lachend dat Valbuena helemaal bleek werd toen hij de video ter sprake bracht. Het lijkt er eerder op dat Benzema trouw wilde blijven aan zijn vroegere vriend Karim Zenati. De jury die hem veroordeelde oordeelde in novmber 2021, dat Benzema niet probeerde om Valbuena te helpen: ‘Hij handelde met een zekere opwinding, een zeker plezier.’

Benzema heeft zijn wilde haren niet verloren

Tegenwoordig profileert Benzema zich als praktiserend moslim, net als zijn vader die geld doneert aan moskeeën en op bedevaart naar Mekka is geweest. Hij vastte in het afgelopen seizoen tijdens de ramadan, ook als hij een wedstrijd had.  Op Instagram verschenen foto’s waarop Benzema geniet van de iftar, een eenvoudige maaltijd na zonsondergang die Benzame genoot, vlak voor hij het veld opstapte. 

Benzema geniet tijdens de ramadan van een eenvoudige maaltijd, vlak na zonsondergang, voordat hij het veld opstapt.

‘Het geloof helpt mij om elke dag gefocust te zijn’, zei Benzema in een interview met Vogue. ‘Het geeft mij en mijn familie kracht, ook in mijn werk voel ik me sterker. Het helpt me letterlijk met alles in het leven.’ 

Toch lijkt het er niet op, dat hij zijn wilde haren verloren is. In de traditie van de grote gangster-rappers schept Benzema nog altijd graag op over zijn luxueuze levenstijl. KB9, noemt hij zichzelf op Instagram, want de allergrootste voetbalsterren vinden dat alleen hun rugnummer en initialen voor de fans genoeg moeten zijn om hen te herkennen. Hij beweegt zich het liefst voort op jetski’s, dure jachten of met zijn privé-jet. Hij laat zich van achteren fotograferen achter zijn Bugatti, met open portieren geparkeerd middenop de weg, of voor zijn verder helemaal lege privéjet waarmee hij zich door Europa laat vliegen. Een onbetaalbaar horloge en dito bril met gekleurde glazen maken het beeld compleet.

‘Het is altijd moeilijk iets te verwezenlijken als je in de banlieue woont’, zei Benzema tegen het clubblad van Lyon, een paar jaar voordat hij naar Real Madrid zou vertrekken. ‘Het is niet makkelijk op het rechte pad te blijven. Zonder de sport zou ik niet weten wat ik zou zijn geworden.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.