Man City-aanvaller Riyad Mahrez: Mager straatjoch bijt van zich af

Een mannetje uitspelen is belangrijker dan winnen, zegt Riyad Mahrez in de documentaire Ballon sur Bitume, met zijn rustige zachte stem over het Franse straatvoetbal. ‘Ik wil dribbelen. Als we met 4-0 winnen en ik heb geen acties gemaakt. Niet het verschil gemaakt. Dan ga ik gefrustreerd naar huis.’


Riyad Mahrez groeide op in Sarcelles, in de noordelijke buitenwijken van Parijs. Het is een van de wijken waarvan de praktijk van het straatvoetbal prachtig in beeld gebracht door documentairemakers. Tientallen kunstgrasveldjes komen er langs in de domentaire Ballon sur Bitume.
Hoge, groene hekken eromheen en betonnen muren vol graffitti. Claustrofobisch ingepakt tussen de troosteloze appartementenblokken met kapotte ramen. Donkere jochies, pubers en jongemannen voetballen in hun dagelijkse kloffie: spijkerbroek of trainingspak, gympen. ‘Ik heb mijn hele jeugd gespeeld, hier in Sarcelles’, vertelt Mahrez. ‘Mijn vriendjes waren een beetje mijn proefkonijnen. Ik gebruikte ze als proefdieren om mijn dribbels uit te proberen. Zij probeerden mij te tackelen en in probeerde de bal vast te houden.

Terug naar zijn vaste kapper in Sarcelles


Mahrez keert nog steeds graag terug in Sarcelles, ook al is het niet makkelijk om gewoon te doen als drommen mensen je achtervolgen, overal waar je komt. Terug thuis ziet Mahrez zijn moeder en zijn oude vrienden die hem er destijds van overtuigden dat hij als speler echt wel goed genoeg was om zijn geluk ver buiten Parijs te zoeken. En natuurlijk zijn vaste kapper, want net als veel voetballers verandert Mahrez graag van kapsel. De jeugd in Sarcelles heeft moeite om zijn grillen bij te houden.
Iedereen in de banlieus wil profvoetballer worden, of rapper, maar niet meer dan 1 op de 5000 gaat het redden. ‘In Parijs heb je miljoenen jongens zoals ik’, zegt Mahrez. De Algerijnse international heeft het zijn hele leven gehoord: ‘Hij is te mager. Hij is niet sterk genoeg in de duels. Het weerhield hem er niet van om de top te halen. ‘Heel veel jongens zijn misschien niet zo sterk, maar ze hebben hun techniek’, zegt Mahrez. ‘Ze moeten in zichzelf blijven geloven.’

In Schotland is het voor Mahrez te koud


Mahrez weet als laatbloeier uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om door te zetten tijdens een voetbalcarrière. Zijn eerste kennksmaking met het buitenland was in Schotland bij de reserves van Saint Mirren, een club in de hoogste divisie van Schotland. Hij scoorde er zeven keer, maar wachtte tevergeefs op een contract. Hij vond het er sowieso te koud in Schotland. ‘Ik had het er zo koud dat ik een keer deed alsof ik geblesseerd was, alleen maar om in de kleedkamer naar binnen te komen. Toen zijn makelaar belde dat hij een vliegticket voor hem had, terug naar Parijs, vertrok Mahrez halsoverkop uit Schotland. Hij nam stiekem een trap achteraf, zodat hij niet langs de receptie hoefde. Hij sprong op een geleende fiets naar het treinstation van Glasgow. Zijn voetbalschoenen liet hij achter, want die had hij vergeten in het trainingscentrum.

Tranen door dreigende mislukking bij Quimper


Toen Mahrez in de zomer van 2009 op zijn achttiende vertrok naar Quimper, een club in Bretagne die speelt op het vierde Franse divisieniveau (Championnat de France Amateur) kostte het treinkaartje hem 160 euro, zo vertelde hij in mei 2016 tegen L’Equipe. Dat geld moest hij lenen van zijn moeder. ‘Maak je geen zorgen’, zei hij tegen zijn moeder. ‘Ik ga hard oefenen.’
En hij wilde niet eens naar Bretagne, op vijf uur treinen van zijn moeder. Het duurde even voordat Mahrez zijn moeder kon terugbetalen want bij verdiende bij Quimper maar 700 euro per maand. Zelfs dat lijkt eerst niet te lukken. Mahrez is in tranen en zijn trainer Ronan Salaün zet alle zeilen bij om voor hem alsnog een contract te regelen. Dat lukt uiteindelijk.

Friet en burgers eten met de broer van Paul Pogba


Mahrez vertrok naar Quimper ging erheen met een tas met alleen een tandenborstel, tandpasta en zijn voetbalschoenen. De eerste zes maanden speelt hij niet eens in het eerste. Als hij daar uiteindelijk mag meedoen zit hij soms veertien uur in de bus voor een uitwedstrijd waarbij hij niet eens speelde. In Quimper woont Mahrez samen op een kamer met Mathas Pogba, een broer van Paul Pogba. Ze eten elke dag burgers met friet.
Uiteindelijk speelt Mahrez maar een seizoen voor Quimper. In een uitwedstrijd tegen het tweede team van Le Havre maakt hij twee doelpunten en een enorme indruk. Paris Saint-Germain en Marseille hebben ook interesse, maar Mahrez kiest voor Le Havre, omdat hij weet dat het een goede opleidingsclub is.
Bij Le Havre doet hij aan krachttraining en ook tactisch leert hij er veel bij. ‘Ik was niet goed’, zehgt hij in het interview met L’Equipe. ‘Ik bleef voorin hangen en stond balletjes af te wachten. Erick Mombaerts heeft me hard lten werken. Voor die tijd zocht ik nooit de diepte. Ik was nietin beweging. Ik wilde de bal in de voet hebben en dribbelen.’

Afrikaans kampioen met Algerije


In 2014 neemt Leicester hem over voor 400 duizend pond. Hij wordt in 2016 kampioen met de Foxes en met de transfersom van 60 miljoen pond die Manchester City voor hem betaalt in de zomer van 2018 wordt hij de duurste Afrikaanse speler ooit. In 2019 win hij de Afrika-cup. Algerije wint de finale van dat toernooi met met 1-0 van Sénégal. In de halve finale tegen Nigeria scoort hij met een vrije trap het winnende doelpunt in de 95ste minuut, de laatste minuut van de extra tijd.

GEWONE JONGEN


Bij Manchester City verdient Mahrez nu een jaarsalaris van 6,2 miljoen pond. Als je hem rustig en op zachte toon hoort spreken over zijn moeder en zijn afkomst, lijkt het erop dat hij ondanks zijn succes heel gewoon is gebleven. Zijn moeder Halima hoeft thuis het huishouden niet meer te doen en Mahrez is trots dat hij voor haar een hulp in huis kan betalen.
Bij Leicester kon hij goed opschieten met N’Golo Kanté, die thuis bij hem eet en af en toe biljard speelt. Dat verhaal vertelt Jonathan Northcroft in het voetbalboek Fearless over het kampioenschap van de Engelse club in het seizoen 2015-2017.

Cover van net voetbalboek Fearless op het kampioenschap van Leicester in het seizoen 2015-2016, geschreven voor  Jonathan Northcroft.

Bij Leicester kon hij goed opschieten met Ngolo Kanté die thuis bij hem eet en af en toe biljard speelt

Maar heel af en toe komen de scherpe kantjes van Mahrez dan toch aan de oppervlakte.
In de zomer van 2019 moest de beste speler van de Premier League in het seizoen 2015-16 een schadevergoeding betalen aan zijn voormalige hulp in huis Catalina Miraflores, omdat hij en zijn vrouw Rita hadden geweigerd haar overwerk van 12 pond per uur uit te betalen. Naar eigen zeggen werd Miraflores geacht 24 uur per dag ter beschikking te staan van het gezin Mahrez. De rechter oordeelde dat het echtpaar 3.612 pond aan achterstallig loon alsnog moet betalen. Ook de Nederlandse linksback Mitchell Bakker maakte in de de wedstrijd van Paris St-Germain tegen Manchester City ook kennis met de minder vriendelijke kant van Mahrez. Nadat een zware tackle van Idrissa Gueye op Ilkay Gundogan, vraagt Mahrez de scheidsrechter meermalen om langs de kant de videobeelden van de overtreding nog eens te gaan bekijken. Bakker loopt naar hem toe: ‘Waarom vraag je dat de hele tijd, je hebt toch zelf niks gezien? Ga toch weg, reageert Mahrez en dan naar zijn teamgenoten: ‘Wie is deze vent überhaupt?

Gueye wordt met rood van het veld gestuurd. Oud Ajax-speler Mitchell Bakker was Mahrez’ directe tegenstander. Maar daar hoeft iemand van zijn statuur zich vast niet meer mee bezig te houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.