Barcelonaster Rivaldo: Van zondebok tot kampioen

Zoals veel hoogbegaafde technici, had de Braziliaan Rivaldo een fameuze panna in huis; het Surinaamse woord benoemt het poortje dat de beide vastgenagelde benen van de tegenstander vormen als je de bal er doorheen speelt. Als coach van Barcelona verbood Louis van Gaal hem die truc: te weinig rendement vond de Nederlander. Opvallend, want de panna was een in het oog springend kenmerk dat perfect paste bij de stijl van Rivaldo die altijd kalm een verrassende oplossing wist te vinden in penibele situaties. 

Rivaldo had zelf O-benen, net als Garrincha, de grootste dribbelaar ooit uit Brazilië. Misschien was het een kenmerk dat te wijten was aan de ondervoeding waarmee Rivaldo oproeide als straatarm jochie in Encruzilhada, een sloppenwijk in Recife, een stad in het Noordoosten van Brazilië. 

De momenten van Rivaldo

  • Rivaldo stortte op het WK-voetbal in Zuid-Korea zogenaamd zwaargewond ter aarde nadat zijn Turkse tegenstander Hakan Ünsal de bal tegen zijn heup schoot. Hij stelt zich enorm aan, maar Ünsal wordt wegens onsportief gedrag met een tweede gele kaart van het veld gestuurd. De Brazilianen winnen de groepswedstrijd op 3 juni 2002 met 2-1.
  • De hattrick van Rivaldo op 17 juni 2001 in de competitiewedstrijd tegen Sevilla is misschien wel de mooiste ooit. Rivaldo scoort zijn derde doelpunt in de 87ste minuut van deze wedstrijd met een omhaal en Barcelona kwalificeert zich voor de Champions League. De voorzet is van Frank de Boer.
  • Op 14 July 2015 scoren Rivaldo en zijn zoon Rivaldinho allebei op 14 juli 2015 voor voor Mogi Mirim in de Serie B, de tweede klasse van de Braziliaanse voetbalcompetitie. Wegens knieproblemen van Rivaldo is het op 43-jarige leeftijd de laatste wedstrijd van Rivaldo. Mogi Mirim wint de wedstrijd in de Serie A, tweede klasse van de Braziliaanse voetbalcompetitie met 3-1 gewonnen wedstrijd tegen Macae.

Louis van Gaal stond zich erop voor dat de Braziliaan bij Barcelona pas onder zijn leiding goed was gaan voetballen, maar dat was misschien een tikkie overdreven. Kort voor de komst van Van Gaal had Rivaldo met Brazilië de finale gehaald van het Wereldkampioenschap voetbal van 1998 in Frankrijk en drie keer gescoord. Misschien mocht de Nederlander Cocu eerder enige aanspraak maken op een rol in het succes van Rivaldo. ‘Bij Barcelona knapt Cocu heel veel werk voor hem op’, zei Ronald de Boer in 1999 in een portret van Rivaldo in het Parool. ‘Door hem kan Rivaldo spelen zoals hij wil. Echt, Rivaldo mag god op zijn blote knieën danken dat Cocu bij hem in het elftal zit.’

Langzaam meer vrijheid onder Van Gaal

Zelf vond Rivaldo dat Van Gaal hem aanvankelijk te veel in een vaste positie dwong, links op de flanken, waar hij onvoldoende tot zijn recht kwam. ‘Ik en nog enkele andere spelers zoals Figo en Cocu hebben altijd gepleit voor meer vrijheid’ , zei hij in het Parool-portret. ‘Hij geeft zijn spelers nu meer vrijheid waardoor hun specifieke kwaliteiten meer tot hun recht komen. Van Gaal is nu overtuigd van het belang van switchen. Een goede zaak, want als je niet de hele tijd vanuit een bepaalde positie speelt, ben je verrassender voor je tegenstander.’

Rivaldo had geen geld voor de bus en liep als jochie urenlang op en neer naar zijn trainingen

Rivaldo groeide straatarm op en verloor een groot deel van zijn gebit door slechte voeding. Toen hij 16 was overleed zijn vader Romildo. De man die hem zo had gesteund en bemoedigd in het begin van zijn voetbalcarrière werd door een bus overreden. Zelf had Rivaldo geen geld voor het openbaar vervoer. Hij liep als jochie urenlang op en neer naar zijn trainingen.  

Uitgejouwd na de Olympische Spelen

Een fout die Rivaldo maakte op de Olympische Spelen, in de met 4-3 verloren kwartfinale tegen Nigeria, is hem in Brazilië lang nagedragen. Hij werd zo uitgejouwd dat hij overwoog om met voetballen te stoppen in elk geval als international, maar in 2002 werd hij met Brazilië dan toch wereldkampioen. 

Knieproblemen dwingen Rivaldo op zijn 43-ste te stoppen

In 2008, tegen het einde van zijn carrière kocht de Braziliaanse tweede divisieclub Mogi Mirim, een club waar hij zelf in zijn jonge jaren nog heeft gespeeld. Als nieuwe eigenaar en voorzitter speelt hij bij Mogi Mirim zelfs nog een wedstrijd samenspeelde met zijn zoon Rivaldinho. Hij maakt zijn tweede vrouw Eliza Kaminski vice-voorzitter van de club en verandert de naam van het stadion, met een capaciteit van een kleine 20 duizend plaatsen, naar het stadion Romildo Vitor Gomes Ferreira, de naam van zijn vader. Voor zijn komst was het stadion vernoemd naar paus John Paul II.

In december 2013 treedt Rivaldo als speler in de dienst van de club waarvan hij president is en waar ook zijn zoon Rivaldinho speelt, maar kort daarna moet hij door knieproblemen stoppen met spelen. Eind 2014 baart Rivaldoj opzien door via Instagram op zoek te gaan naar nieuwe investeerders voor Mogi Mirim. Hij zal toch nog één wedstrijd voor de club spelen, een legendarische afsluiting van zijn carrière. Op 14 July 2015 scoren Rivaldo en zijn zoon allebei in de met 3-1 gewonnen wedstrijd tegen Macae. In 2015 vertrekt hij als president van Mogi Mirim en verkoopt hij de club aan zakenman Victor Simões.

Mogi Mirim op de fles na vertrek Rivaldo


Na het vertrek van Rivaldo raakt Mogi Mirim diep in de financiële en sportieve problemen. De club, opgericht in 1932, degradeert vijf keer in drie jaar en moet in 2018 zelfs helemaal de deuren sluiten, omdat het zijn schulden niet meer kan betalen. De nieuwe clubleiding beschuldigt Rivaldo ervan dat hij zijn presidentschap heeft misbruikt voor persoonlijk gewin. Hij zou via Oezbekistan geld aan de club heeft onttrokken, twee trainingscentra op zijn eigen naam hebben laten zetten. Rivaldo’s zakelijk vertegenwoordiger ertegenwoordiger Dante Bettellen heeft de beschuldigingen altijd ontkend.
De dikke 3,5 miljoen volgers van Rivaldo op Twitter en Instagram weten dat Rivaldo tegenwoordig vooral veel tijd doorbrengt in de sportschool. Hij deelt foto’s van zijn gespierde wasbord buik en maakt reclame voor spierversterkende sportdrankjes, en speelt graag voetvolley met zijn vrienden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.