Ruziekzoeker Erling Haaland volgt vader Alfie naar Manchester City

Manchild was de bijnaam van de Noorse spits Erling Haaland, omdat hij als jonkie maar bleef scoren bij elke club waar hij binnenkwam. En omdat hij er altijd zo stoer, serieus en soms woest bij keek. Zo doet Erling Haaland nog altijd. ‘Ik ben niet in gevaar. Ik ben het gevaar’, Tweete hij middenin de coronacrisis. Nadat hij voor Noorwegen negen keer gescoord heeft in een met 12-0 gewonnen interland tegen Honduras, spreekt hij in de media zijn teleurstelling uit: hij had graag de tien willen halen.

Streberige Haaland zoekt graag de confrontatie

Erling Haaland is streberig, kijkt vaak boos en zoekt graag de confrontatie. Die karaktertrekken heeft hij misschien van zijn vader, Alf Inge Håland, 34-voudig Noors international. Hij speelde voor Leeds en Manchester City in de Premier League. In Haaland, een boek voor kinderen vanaf negen jaar, beschrijven Matt en Tom Oldfield hoe Erling en zijn broer Astor staan te juichen als ze van hun vader een Manchester City T-shirt cadeau krijgen. Het hangt ver over hun knieën. Een kleine twintig jaar later maakte Erling de cirkel rond. Net als zijn vader tekende hij een contract bij Manchester City. Hij gaat er een salaris van 500.000 pond per jaar verdienen, omgerekend 600.000 euro. Manchester City betaalde Leeds 2,5 miljoen pond voor Alf Inge Håland. Met een transfersom van 51 miljoen pond is zijn zoon dik twintig keer duurder. Ook qua doelpunten is Erling zijn vader in no time voorbij. Papa Alfie scoorde in totaal achttien keer in de drie seizoenen dat hij uitkwam voor Manchester City.

Op de cover van het kinderboek Haaland, geschreven door Matt en Tom Oldfield, staat een tekening van Erling met de bal aan de voet

Erling en zijn broer Astor staan te juichen als ze van hun vader een Manchester City T-shirt cadeau krijgen dat ver tot over hun knieën hangt

Beroemdste ruzie vader Haaland was met Roy Keane

De beroemdste ruzie van papa Alfie Haaland was met Roy Keane, de Ierse verdediger waar heel wat aanvallers in de Engelse competitie bang voor waren. De ruzie begint in 1997 in een wedstrijd van Leeds tegen Manchester United, waarin Alf Inge Haland zich over Keae heenbuigt dat hij zich niet moet aanstellen. Niet terecht, want de Ier heeft in werkelijkheid zijn kruisband gescheurd. Vele ruzies en ergernissen later neemt Keane wraak op Haaland met een woeste lafhartige aanslag op de knie van Alf Inge Håland. Hij torpedeert met gestrekt been de knie van Håland senior en die keert met zijn familie terugkeert naar Noorwegen. In zijn biografie, een boek uit 2002, verklaart Roy Keane wat hij dacht tijdens de wraakactie: ‘Ik had lang genoeg gewacht. De bal was er (denk ik). Hier kan je hem krijgen eikel. En buig nooit mee over me geen terwijl je doet alsof ik me aanstel.’

De kop van het gruwelijke Youtube-filmpje, ‘Roy Keane Ends Haaland’s Career In Manchester Derby’, klopt waarschijnlijk niet. Alf Inge Haland speelde de wedstrijd uit en onderging niet veel later een operatie aan zijn linkerknie, niet de knie die bij de aanslag was geraakt. Dat Alf Inge Haaland Keane woest had gemaakt is duidelijk.

Opvallende ruzie met spelers van Paris St-Germain

De meest opvallende ruzie van de jonge Haaland, als spits van Borussia Dortmund was met spelers van Paris St-Germain in het Champion League-seizoen 2019-2020. Haaland scoort twee keer in de door Borussia met 2-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Paris St-Germain op 18 februari 2020 en viert daarna feest met zijn kenmerkende lotushouding. Een tikkie provocerend, al is dat volgens Haaland niet zo bedoeld. ‘Ik houd enorm van mediteren’, zei hij toen Esporte Interativo hem vroeg naar een verklaring voor zijn doelpuntenfeestjes. ‘Ik wordt er rustig van en het brengt me ontspanning. Daarom vier ik na een doelpunt soms op die manier feest.’

Boxbal Haaland krijgt er flink van langs

Na afloop van de wedstrijd poseert Haaland met een tekening van de Eiffeltoren. Daaronder staat de tekst: ‘Parijs, mijn stad, niet die van jullie’. Die foto heeft hij vast zelf niet gestuurd, maar de rivaliteit tussen beide clubs wordt door de provocatie lekker opgestookt.
Twee dagen na de wedstrijd verschijnen op Twitter vrolijke foto’s van Paris-spelers die in hun blote bast en dronken staan te dansen. Ze vieren het gezamenlijke verjaardagsfeestje van Di Maria, Mauro Icardi en Cavani in het Pavillon Dauphine in het zestiende arrondissement van Parijs. De spelers delen een foto van Haaland op een boxbal die er naar verluidt flink van langs krijgt.

Kylian Mbappé drijft de spot met Haaland

PSG-trainer Thomas Tuchel is er niet bij. De Duitser laat wel weten dat hij vindt dat dit soort fratsen afleiden van de wedstrijd. Bij de uitwedstrijd van Borussia in Parijs viert Neymar zijn eerste doelpunt in de lotushouding. Nadat PSG de wedstrijd gewonnen heeft doen de Parijse spelers de pose van Haaland met zijn allen spottend na. Edison Cavani doet er niet aan mee. Toppers als Neymar en Mbappė doen vrolijk mee. Haaland heeft de Fransen flink op stang gejaagd, want tijdens het feestvieren in de kleedkamer gaan de spelers opnieuw in lotushouding zitten. Mbappé doet er live verslag van op zijn Instagram-account.

Naar bed met met drie hattrick-ballen

Erling Haaland werd geboren in Leeds, waar zijn vader Alfie in die tijd nog speelde. Hij verhuisde al op zijn derde naar Bryne. Dat is een Noorse dorp bij Stavanger. Zijn vader Alfie gunde zijn kinderen een Noorse jeugd, zoals Jackson Carter vertelt in de biografie Erling Haaland: The Inspirational Story of the World’s Premier Forward. Zo begon Erling zijn carrière bij Bryne FK, de club waar ook zijn vader vroeger speelde.

Erling balt zijn vuist in het shirt van Red Bull Salzburg op de cover van het boek Erling Haaland, The Inspirational Story of the World's Premier Forward.

Erling begon zijn carrière bij Bryne FK, de club waar ook zijn vader vroeger speelde

Haaland begint direct met scoren en daar gaat hij mee door, ook als zijn verbaasde trainers de moeilijkheidsgraad opschroeven door hem in steeds hogere elftallen te laten spelen. Al op vijftienjarige leeftijd wordt hij geslecteerd voor het eerste. Aan spelen komt hij niet eens toe omdat Molde, de topclub van Noorwegen hem wegkaapt. Zijn trainer? Manchester United-legende Ole Gunnar Solskjaer. In de zomer van 2018 azen de grote clubs op hem, maar Haaland wil veel spelen en kiest daarom voor Salzburg.

Nieuwe naam Haaland doet het beter in de media

Haaland wil beter worden dan zijn vader. Alle ballen die hij naar huis mee mag nemen, omdat hij weer een hattrick heeft gescoord, hebben een plek gekregen op zijn slaapkamer. ‘Ik kijk er elke dag naar’, bekende Haaland in de Noorse krant Dagbladet.
De provocaties van Haaland zullen hem vast nog wel eens vaker in de problemen brengen. Toch doen zijn begeleiders hun best om zijn carrièrepad zo glad mogelijk te laten verlopen. Het rondje op de a van de oude Alf Inge Håland is ingewisseld voor een dubbele aa, omdat zijn vader en spelersmakelaar Mino Raiola denken dat die naam voor de internationale media beter bruikbaar is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.