PSG-aanvaller Kylian Mbappé was Messi meermaals de baas

Twee keer al in zijn carrière was Kylian Mbappé Lionel Messi helemaal de baas. De eerste keer was op het Wereldkampioenschap van 2018 in Rusland. De Fransen kenden hem al, maar het was in de wedstrijd tegen Argentinië, wordt een nieuwe wereldster geboren werd. Witte schoenen, de rode kousen opgetrokken tot ver over de knieën. Eigenlijk is hij nog maar een ventje, met zijn 19 jaar en 1,78 meter. Kalmpjes houdt hij de bal hoog op zijn hakje voordat de wedstrijd begint. Soms lijkt het erop dat hij moeite heeft om zijn koppie in de plooi te houden en de glimlach te onderdrukken die bij hem voortdurend op doorberken staat, al voor aanvang van de wedstrijd. 

Alleen maar te stoppen met wilde tackles

Dan breekt hij los met zij explosieve rushes. Een wippertje over het been van de tegenstander en dan ligt hij uit het niets op topsnelheid., sierlijke scharen en kapbewegingen. Hakjes. Geen Argentijn kan hem stoppen. Ja Mascherano af en toe en Nicolás Tagliafico, maar dan met wilde tackles, soms met zijn tweeën tegelijk. De spijkerharde verdediger besluit na afloop van de wedstrijd dat hij als international van Argentinië maar beter kan stoppen. 

Als hij diep op eigen helft de bal oppikt, stormt hij met vliegende passen zeven balcontacten het strafschopgebied van de tegenstander. Het lukt verdediger Marcos Rojo nog ternauwernood om zijn arm voor zijn borst te duwen. Mbappé verdient een knuffel van Giroud. Antoinne Griezmann benut de strafschop. Alsof het niets is schuift Mbappé later in de wedstrijd ook zelf nog twee ballen een bal handig onder de keeper door. Frankrijk wint met 4-3. En Messi schuifelt hoofschuddend van het veld. 

De camera volgt Kylian Mbappé tijdens de wedstrijd tegen Argentinië op het WK van 2018.

De tweede keer dat Messi voor Mbappé het hoofd moet buigen is in het afgelopen seizoen in de achtste finales van de Champions League. Op 15 februari 2021 verliest Barcelona thuis met 1-4 van Paris Saint-Germain. Nog altijd is er die voortdurende zweem van een gilmlach, de kousen over de knieën, de scharen, de dribbels, de verdedigers die aan zijn shirt proberen te hangen en en natuurlijk de goals. Mbappé schuift de bal drie keer langs André ter Stegen. Behalve Lionel Messi zullen ook Frenkie de Jong en Dest er nog wel eens slecht van gedroomd hebben. 

Messi verliest met Barcelona van Mbappé

‘Kylian Mbappé vernietigt Barcelona’, concludeert de Spaanse sportkrant Marca. ‘De sjeik van Paris Saint-Germain zal vanaf vandaag wel twee keer nadenken of hij liever Messi in Parijs heeft dan Mbappé’, concludeert het concurrerende Spaanse sportdagblad AS. ‘Messi was amper aanwezig en ging naarmate de wedstrijd vorderde steeds zorgelijker kijken. Messi heeft de kroon dinsdagavond daadwerkelijk afgegeven aan Mbappé.’ Dat was dan toch wat te vroeg gejuicht.

Want Mbappé is nog niet van Messi af. Parijs staat al maandenlang op zijn kop, omdat clubpresident Nasser al-Khelaïfi er nu eindelijk in geslaagd is om de Argentijn naar PSG te halen. 

Wat Mbappé echt vindt van de komst van nog een wereldster naar PSG is niet bekend. Zeker is dat de Fransman deze zomer eindeloos aarzelfde met het verlengen van zijn contract. Hij werd erop uitgefloten door de Parijzenaren. De clubeigenaren houden vol dat ze Mbappé wilden behouden, maar met een bod van 180 miljoen en het idee dat de Fransman wil vertrekken, lijkt Real Madrid aan de winnende hand.

Saai. Zo zijn in het kort de reacties samen te vatten op de biografie die Luca Caioli in 2019 publiceerde van Kylian Mbappé. Dat er niet zo veel te vertellen was, over Frankrijks beste voetballer van het moment is misschien zo gek niet. Bij het uitkomen van het boek was de voetballer twintig. Daar komt bij: Mbappé lijkt op het eerste oog niet het type waar je meteen aan denkt bij een verhaal over het opgroeien in de rauwe buitenwijken van Parijs. Hij lacht altijd, lijkt rustig en bescheiden. 

Cover van de biografie over de voetballer Kylian Mbappé door Luca Caioli & Cyril Collot

Zoon van hardwerkende ouders, opgegroeid in een klein flatje maar niet arm

Een lieve jongen zonder problemen, zo op het oog. Hij schonk zijn winstpremie van 400 duizend euro voor het Wereldkampioenschap voetbal aan goede doelen. Caioli vertelt het verhaal van een zoon van hardwerkende ouders, opgegroeid in een klein flatje maar niet arm. Zijn vader was voorzitter van de Parijse club AS Bondy, zijn moeder haalde de top als handballer. 

Debuut met 16 op hoogste Franse niveau

Mbappéi s handig met computerprogramma’s. Toen hij vijftien was verwerkte hij zichzelf in een sort Photoshop-knutselwerkje dat hij moest maken, samen met andere jeugdspelers van AS Moncao. Kylian plakte zichzelf op voorpagina van Time Magazine. Het lijkt een leuke grap van een puber, maar Kylian heeft er zijn leven lang alles aan gedaan om ook echt zo ver te komen. Op zijn zestiende al maakte hij bij AS Monaco zijn debuut op het hoogste Franse competitieniveau. Op zijn achttiende maakte hij zijn debuut in het Franse Elftal. Op zijn negentiende wordt hij wereldkampioen met Brazilië en op zijn twintigste is het echt zo ver. ‘Kylian Mbappe is the Future of Soccer’, kopte Time Magazine in 2018 op de voorpagina. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.