Lewandowski: Grote Pool schittert bij Barcelona

Te kort en te dun. Dat was het oordeel van Legia Warsaw, nadat ze de negenjarige Robert Lewandowski een jaartje op proef hadden gehad in de jeugdacademie. Het scheelde niet veel of hij had afscheid genomen van het voetbal. Met een topjudoka als vader een eersteklas volleyballer als moeder waren er in huize Lewandowski voldoende alternatieven voorhanden.

Maar Robert hield vol en in december 2020 mocht hij in Zürich een vroege kroon op zijn carrière in ontvangst nemen met zijn verkiezing tot beste speler ter wereld door voetbalbond Fifa. Hij bleef daarmee eerdere winnaars Lionel Messi en Cristiano Ronaldo voor.

Een volledige spitsencursus. Zo typeert Volkskrant-journalist Willem Vissers de 55 doelpunten die Robert Lewandowski, de Poolse spits van Bayern München in het seizoen 2019-2020 maakte in de Champions League, de beker en de competitie. ‘Alles komt voorbij op de lopende band van treffers. Meestal gemaakt met rechts, soms met links. Vaak met het hoofd. Stiftjes, schoten, volleys, schuivers. Aanbieden, weglopen, scoren. Ja, dit is het seizoen van Lewandowski, de spits in wie bijna niemand het zag zitten vroeger. En dan zijn er nog al die assists en loopacties die niet bij de compilatie zitten.’

Cover van de biografie 'Meine wahre geschichte' over voetballer Robert Lewandowski, geschreven voor Wojchiech Zawiola.

Te kort en te dun. Dat was het oordeel over de negenjarige Robert Lewandowski

Vissers tekent over Lewandowski een reeks anekdotes op uit de mond van Jan de Zeeuw de teammanager van Leo Beenhakker in zijn tijd als bondscoach van Polen.  De Zeeuw weet nog dat Jürgen Klopp opstond nadat hij Lewandowski 50 minuten had gezien in een Poolse topwedstrijd: ‘Nou, die is niet goed genoeg. Uiteindelijk hebben ze hem toch gekocht voor 4 miljoen euro, want Dortmund had geen geld voor een duurdere spits.’ 
Toen Lewandowski jong was geloofde bijna niemand in dat iele ventje dat voetbalde bij Lech Poznán. ‘Heb je gedoucht?’ vroeg bondscoach Leo Beenhakker hem in 2009 na afloop van de Europacupwedstrijd Club Brugge – Lech Poznán. ‘Ja hoezo’, vroeg Lewandowski. ‘Nou, je hebt geen donder uitgevoerd.’ Lui is Lewandowski bepaald niet. Zoals zoveel andere topvoetballers verloor hij zijn vader al op jonge leeftijd: als zeventienjarige. 

Pep gelooft het niet: 5 goals in 9 minuten

Het is 22 september 2015 en Bayern-coach Pep Guardiola grijpt naar zijn hoofd. Niet uit vertwijfeling, maar uit geluk en ongeloof. Robert Lewandowski heeft zojuist voor de vijfde keer achter elkaar gescoord tegen Wolfsburg. Dat is indrukwekkend, maar knotsgek is het feit dat Lewandowski zijn doelpunten heeft gemaakt binnen 9 minuten. Bij rust stond Bayern nog met 1-0 achter door een doelpunt van Daniel Caligiuri. Wolfsburg heeft nog nooit een wedstrijd verloren waarin Caligiuri heeft gescoord. Een slecht voorteken, maar dan besluit Pep Guardiola om Lewandowski in het veld te brengen, de Spaanse coach kijkt op dat moment nog wat sip.

Binnen zes minuten komt een rommelig rolballetje terecht voor de voeten van de Poolse spits: 1-1 (minuut 51). Het tweede doelpunt, een minuut later is niet bepaald een intikkertje. Lewandowski haalt uit van een meter of twintig: 2-1 (minuut 52) . Drie minuten later schiet Lewandowski op de paal. Hij probeert het nog eens: nu schiet hij tegen de keeper op. Hoe is het mogelijk, mist de Pool nu een grote kans? Oh nee, bij de derde keer in de flipperkast is het opnieuw raak: 3-1 (minuut 55). Twee minuten later volleert hij een schouderhoog opstuitende voorzet van Costa in de touwen. De graspollen spatten in het rond: 4-1 (minuut 57). Arjen Robben lacht op de tribunes vol ongeloof, Guardiola grijpt al naar zijn hoofd, maar dat is eigenlijk te vroeg want Lewandowski zal drie minuten later nog een keer scoren: 5-1 (minuut 60). Dit keer komt de voorzet van de andere kant, maar het resultaat is hetzelfde: Lewandowski jaagt de bal met een volley tegen de touwen: 5-1. Guardiola vouwt de handen vroom voor de borst, als in aanbidding voor de grote Pool. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.