Zlatan Ibrahimovic: Autogekke acrobaat

Ibracadabra groeide op in een Zweedse immigranten wijk. Hij was een straatjochie, een bad boy. Je kunt het joch uit de getto halen, schrijft Ibrahímovic in Ik Zlatan, maar nooit de getto uit het joch. In diezelfde biografie vertelt hij dat zijn Kroatische moeder hem er met de pollepel van langs gaf en dat hij zelf een nieuwe moest kopen nadat het ding was stukgeslagen op hemzelf en zijn vele (half)zusjes en broertjes. 

Alleen bierblikjes in de ijskast van zijn vader

Zijn moeder en zijn door de oorlog beschadigde Kroatische vader scheidden toen Zlatan nog geen twee jaar oud was. Soms woonde hij bij zijn moeder en soms bij zijn vader. Daar trog hij soms met rommelende maag de ijskast open, maar trof alleen bierblikjes aan. Hij gooide die bierblikjes leeg – stiekem en maar een paar tegelijk – om zijn vader van de drank af te houden – tevergeefs. 

De kleine Zlatan jatte fietsen met een betonschaar

De kleine Zlatan jatte fietsen met een betonschaar. Voor de kick. Hij had een grote neus, deelde links en rechts kopstoten uit, als mensen hem daarop aanspraken en voetbalde op straat. Hij sliste en kreeg logopedie om de ‘s’ goed te leren uitspreken. 

Bij Barcelona botste Zlatan met Gardiola die van hem eiste dat hij in het gareel liep. In plaats van met Ferrari’s of Porsches moest de autogekke Zlatan in een auto van de club naar de training komen. Hij protesteerde toen Guradiola hem – op verzoek van Messi – alleen in de punt van de aanval zette in een 4-5-1 formatie. Tevergeefs. Hij had slapeloze nachten, omdat Guardiola hem ernaast zette en wekenlang niet aankeek. 

José Mourinho daarentegen vertroetelde hem. Bij hun eerste ontmoeting fluisterde de Portugees Zlatans vriendin Helena in de oren dat ze een missie had: Zlatan voeden, Zlatan laten slapen en Zlatan gelukkig houden. 

Bij Inter Milan speelde Zlatan computerspelletjes tot vier, vijf uur in de morgen, waardoor hij met een paar uur slaap naar de training ging.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.