Oud PSV-spits Ruud van Nistelrooij: ‘Mr. Nice Guy’ maakte veel ruzie

Op de dag dat Ruud van Nistelrooij geboren werd, 1 juli 1976, kwam Nederland nog een toekomstige topspits ter wereld: Patrick Kluivert. In vergelijking met zijn Amsterdamse concurrent was hij een laatbloeier, het ventje uit Oss dat opgroeide in het kleine Noord-Brabantse Geffen. Van Nistelrooij speelde nog bij FC den Bosch, toen Kluivert op zijn achttiende het winnende doelpunt maakte in de finale van de Champions League tegen AC Milan. Als harde en doelgerichte werker, had Van Nistelrooij meer tijd nodig om het maximale uit zichzelf te halen.

Van Nisterooij leerde scoren, waar hij maar kwam, maar wilde toch zijn carrièrelang meer zijn dan een goalgetter. Toen hij de overstap maakte van FC Den Bosch naar Heerenveen, Van Nistelrooij was al twintig, vertelde hij zijn nieuwe trainer Foppe de Haan dat hij een typische ‘nummer 10’ was: een spelverdeler die excelleert op het middenveld en spitsen bedient met slimme steekpassjes. Voor een topspeler en topspits in de dop, had Van Nistelrooij bij FC Den Bosch ook niet eens zo heel veel doelpunten: 17 in 69 wedstrijden. 

De Haan was het niet met hem eens. Hij zag in Van Nistelrooij een scorende spits. Na wat tegengesputter legde Van Nistelrooij zich neer bij de inschatting van de Heerenveen-trainer. ‘Maar dan moet jij me helpen om het op die positie te maken’, voegde hij eraan toe. Samen met Van Nistelrooij bekeek De Haan video-opnamen van succesvolle spitsen als Dennis Bergkamp. In een schriftje hield Van Nistelrooij sindsdien zijn ‘verbeterpunten’ bij. ‘ Als ik tegen hem zei dat hij agressiever naar de bal moest toekomen bij een voorzet, dan schreef hij dat op’, zei De Haan in 2011 in ‘Doelgericht naar de top’ , een verhaal dat Michiel van Nieuwstadt in 2011 schreef voor de wetenschapsbijlage van NRC Handelsblad.

Gewone jongen ondanks rijke carrière

Het lijkt erop dat Van Nistelrooiy na zijn succesvolle en ruim beloonde voetbalcarrière toch best een gewone jongen is gebleven. In november 2013 vertelt hij een AD-verslaggever over zijn favoriete delicatesse: een Supertje: ‘Ken je dat? Weet je wat dat is? Nou? Wat denk je?’ Een frikadel speciaal dus. ‘Met curry en mayonaise en uitjes, maar dan in een groot bakje en met extra veel saus, met de frietjes eroverheen gedrapeerd. Is echt superlekker.’

Mr. Niceguy, werd Van Nistelrooij genoemd in Engeland waar hij in vijf seizoenen 95 doelpunten maakte. Alleen Robin van Persie en Jimmy Floyd Hasselbaink gaan hem voor op deze ranglijst. Altijd beheerst. Altijd alles onder controle. Maar de schijn bedriegt. Gezien het aantal uitbarstingen en confrontaties die de Brabander in zijn carrière heeft meegemaakt is dat beeld van een ideale schoonzoon een wonder. Van Nistelrooij maakte ruzie met coaches, medespelers, journalisten en supporters. ‘Ruud is sociaal zolang het kan’, zei zijn zaakwaarnemer Rodger Linse daarover diplomatiek in 2003 tegen het Algemeen Dagblad. 

Bij PSV maakt Van Nistelrooij 62 goals in 67 competitieduels, een enorme vooruitgang ook in vergelijking met de 13 die hij er maakte voor Heerenveen in 31 wedstrijden. Een goalgetter bleek hij te zijn, maar ook een lieve sociale jongen.

‘Ondanks de groei die Ruud heeft doorgemaakt, is hij een joviale, rustige Brabander gebleven’, zei PSV-voorzitter Harry van Raaij in 2003 over hem in het Algemeen Dagblad. ‘Als hij van dat spoor was afgeweken, zou hij zijn teruggefloten door zijn vriendin Leontien. Dat meiske kent hem van de periode zonder roem. Ik zou Ruud de sociale, joviale en loyale kampioen noemen.’

Toch werd in zijn PSV-tijd al wel duidelijk dat Van Nistelrooij heel vervelend kon zijn. ‘Van the Man’ was een van zijn bijnamen in Engeland en toen hij eenmaal succes had in Spanje noemden ze hem daar Van Gol’, maar in zijn PSV-tijd waren de bijnamen soms ook minder vleiend. ‘Ruudje Matthäus’, bijvoorbeeld naar de Duitse schwalbe-koning, omdat hij zich volgens Nederlandse voetbalfans te vaak liet vallen zonder dat er iets aan de hand was.

Hij schreeuwt bij het scheuren van zijn enkelband

Van Nistelrooij heeft hard gewerkt om de top te halen, maar ook gebikkeld om er te blijven. De schreeuw die hij slaakte toen hij op 28 april 2000 zijn kruisband scheurde ging Studio Sport-kijkers in heel Nederland door merg en been. Heel Nederland kon destijd meekijken met het ongeluk op een training van PSV.

Van Nistelrooij was op dat moment dichtbij een droomtransfer naar Manchester United en zijn droom lijkt in rook op te gaan. Coach Ferguson belt hem de volgende ochtend op, dat hij hem toch naar Manchester United zal halen, ondanks zijn gruwelijke blessure. Een jaar later komt de transfer inderdaad alsnog rond. Van Nistelrooij scoorde voor Manchester 95 keer in 150 wedstrijden, maar eindigt zijn verblijf in Engeland toch ook met een conflict.

Manchester United-coach Alex Ferguson schrijft in zijn biografie dat Van Nistelrooij de enige was die in de kleedkamer durfde in te gaan tegen Roy Keane, ‘een intimiderende en gewelddadige man’. Ferguson schrijft ook dat er veel meer spelers waren van Manchester United met wie Van Nistelrooij de confrontatie zocht, waaronder Cristiano Ronaldo en Gary Neville.

Cover van de biografie van Alex Ferguson.

Alleen Ruud van Nistelrooij durfde in te gaan tegen Roy Keane, ‘een intimiderende en gewelddadige man’

Toen Ferguson Van Nistelrooij niet opstelde voor de finale van de League Cuo-finale van 2006, ontaarde dat in een flinke scheldpartij, waarbij de woorden die de Nederlander precies gebruikte nog altijd ter discussie staan. Het siert Van Nistelrooij in elk geval hij vier jaar later belde om zijn excuses te maken, zoals Ferguson beschrijft in zijn biografie.

Interlandcarrière

Ook de interlandcarrière van VanNistelrooij, door zijn late bloei toch al aan de korte kant, is verder ingeperkt door blessures en conflicten. Tijdens het WK van 1998 bekijkt hij de televisiebeelden van zijn succesvolle exacte leeftijdsgenoot Patrick Kluivert nog thuis op de bank. Van Nistelrooij mist ook het EK van 2000, door de knieblessure en het WK van 2002 omdat Oranje zich daarvoor überhaupt niet kwalificeert.

Ook tijdens zijn interlandcarrière zijn er incidenten en icidentjes.Toen Van Nistelrooij in 2003 tijdens een EK-kwalificatie duel tegen Tsjechiëwerd gewisseld schopte hij woedend een bidon omver en keek hij bondscoach Dick Advocaat vernietigend aan. Het was een generale repetitie voor de veelbesproken wissel van Dick Advocaat op het Europees Kampioenschap van 2004, toen de bondscoach Arjen Robben eruit haalde en Nederland met 3-2 verloor. 

Ondanks het verlies tegen Tsjechiëhaalde Nederland op het EK van 2004 de halve finale tegen Portugal. Na de uitschakeling reageerde van Nistelrooij zo razend tegenscheidsrechter dat hij een schorsing van twee interlands kreeg opgelegd.

Tijdens een kwalificatiewedstrijd voor het WK van 2006 liet Van Nistelrooij zich opnieuw provoceren door een speler van het nietige Andorra die hem uitlachte nadat hij een strafschop had gemist. Van Nistelrooij ging uitdagend voor hem staan feestvieren en incasseerde een gele kaart.

Ruud van Nistelrooij laat zich provoceren door een speler vanher nietige Andorra.

Toen Van Basten hem tijdens het daaropvolgende wereldkamioenschap van 2006 in Duitsland na de groepsfase passeerde voor de halve finale tegen Portugal , volgde er opnieuw een flinke confrontatie. Het conflict met de bondscoach was extra wrang, omdat Van Nistelrooij Van Basten van jongs af aan bewonderde. Hij had een poster van Van Basten boven zijn bed hangen. Een keer, tijdens een trainingskamp zette hij een sprint in en wist hij zijn voorganger bij Oranje een handtekening te ontfutselen. Als jochie van twaalf zag Van Nistelrooij Van Basten Europees Kampioen worden. ‘De beelden heb ik opgezogen’, zei hij in 2004 in het AD. ‘Dat toernooi kan ik nog van voor naar achter reproduceren.’

Nadat Nederland op het WK van 2006 was uitgeschakeld in de kwartfinale, wederom door Portugal, uitte Van Basten kritiek op zijn spits. ‘In technisch opzicht was zijn inbreng in de aanval te gering”, zei de bondscoach en het is misschien niet zo gek dat Van Nistelrooij die kritiek beschouwde als een persoonlijke aanval. ‘Het is jammer dat de bondscoach zich niet alleen laat leiden door voetbalkwaliteiten van spelers, maar ook door andere dingen”, zei hij tegen Sportweek. ‘Ik noem dat het ‘ik-mag-je-gehalte’. Hij wilde bepaalde persoonlijkheden gewoon niet in zijn selectie hebben. Zég dat dan.’

Aanvankelijk had hij het lastig, Van Nistelrooij, bij Real Madrid in zijn eerste seizoen 2006-2007. Hij scoorde nauwelijks. Hij miste strafschoppen, zoals hem dat wel vaker in zijn carrière is gebeurd. ‘Jammer, maar dit wordt niks’, zei clublegende Alfredo Di Stefano voor televisiezender Realmadrid TV. 

Ook bij Oranje was hij in die tijd uit de gratie geraakt. Van Basten bekijkt de wedstrijden van Real Madrid live en is niet te spreken over zijn prestaties. ‘In het begin vond hij het team helemaal niks’, zegt Oranje persvoorlichter van Kees Jansma daarover in NRC Handelsblad. ‘Ruud speel niet goed. Dan heeft [Van Basten] toch het volste recht hem niet te selecteren.’

Natuurlijk vecht Van Nistelrooij opnieuw terug. Hij past zich aan en sluit het seizoen af als topscorer en kampioen van Spanje met RealMadrid. Hij sputtert even tegen, maar stelt zich uiteindelijk toch weer beschikbaar om te spelen onder bondscoach Marco van Basten.

Tijdens het Europees Kampioenschap in Zwitserland beleeft hij de piek van zijn interlandcarière. Nederland versloeg WK-finalisten Italië en Frankrijk met overmacht: 3-0 en 4-1. Die tweede wedsrijd volgensVan Nistelrooij de beste die hij ooit speelde.

Wat helpt is dat Van Basten had geleerd dat hij ook af en toe zijn mond moest houden. In NRC Handelsblad legt Van Nistelrooij hij uit dat de bondscoach zich tot die tijd veel te veel met hem bemoeide: ‘Ruud je moet zus en zo bewegen, laat de bal daar vallen, ga kaatsen, ga diep! Ik dacht: ho, ho, ik ben 29, zo sta ik niet in het veld. Het ging ook vaak over de opbouw die niet goed was. In de nabespreking van de bondscoach en zelfs onderling in de groep. Op een gegeven moment raak je er zo op gefixeerd, dan lukt het juist helemaal niet meer.’

Op het EK in Zwitserland besloot Van Basten meer aan zijn spelers over te laten: ‘Dit zijn de afspraken, jullie lossen het zelf maar op in het veld’, zei hij volgens Van Nistelrooij tegen zijn spelers. ‘Iedereen heeft meer vrijheid gekregen’, aldus Van Nistelrooij. ‘Dan zie je ook onverwachte dingen, zoals die rare pirouette van mij tegen Frankrijk.’

Van Nistelrooij had zelf het idee dat hij meer betrokken was bij het opzetten van de aanvallen en niet alleen bij het afmaken, iets wat hij van jongs af aan wilde en naar eigen zeggen leerde bij Real Madrid. ‘Iedereen weet dat ik doelpunten kan maken, maar dit kan ik ook’, zei hij tegen NRC Handelsblad. ‘Er is meer rust in mijn spel gekomen. Als ik zo speel, maakt het me niet uit dat ik niet scoor tegen Frankrijk.’ Maar in de halve finale tegen Rusland gaat het uiteindelijk toch nog mis. 

Na drieënhalf seizoenbij Real Madrid, waar hij na verloop van tijd steeds meer op de bank belandt, sluit Van Nistelrooij zijn carriere af bij het Duitse HSV en daarna bij het Spaanse Malaga, Hij keert uiteindelijk nooit meer als speler terug op de Nederlandse velden. Ook hier speelt wrok en enige lichtgeraaktheid op de achtergrond. De manier waarop hij in Nederland bejegend werd, neemt Van Nistelrooij de supporters nog altijd kwalijk. ‘Ik zou mijn neefje in Nederland nooit meenemen naar het stadion, waar mafkezen je alle ziektes van de wereld toewensen’, zei hij in een interview met NRC Handelsblad. ‘Racistische spreekkoren zijn voor mij helemaal uit den boze. Ondenkbaar in Engeland.’ 

Marcus Rashford en andere donkere Engelse spelers kunnen Van Nistelrooij wel vertellen dat hij het voetbal in Engeland met die uitspraak mishien wat al te zonnig bekeek. Misschien wist hij dat zelf toen ook al wel.

Van Nistelrooij speelde in Engeland niet voor niets The Battle of Old Trafford tegen Arsenal, een wedstrijd aan het begin van Arsenals kampioensseizoen 2003-2004 die ontaarde in een veldslag. Een jaar eerder was Manchester United er nog juist in geslaagd te voorkomen dat Arsenal zijn tweede titel op rij kon binnenhalen.

Kort voor het einde van de wedstrijd mist Van Nistelrooij een strafschop, waardoor de wedstrijd eindigt in 0-0. Patrick Vieira, die vlak daarvoor met rood uit het veld werd gestuurd na een overtreding op Van Nistelrooij noemt de Nederlander in zijn biografie een klootzak.

‘Hij heeft me genaaid’, Inderdaad ontweek Van Nistelrooij nogal thetraal een tackle van de Fransman. ‘Als ik er nog aan denk, begint m’n bloed weer te koken’, aldus Vieira . ‘Van Nistelrooij is een grote speler, maar verder kan ik hem niet uitstaan.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.