Bayern München-keeper Neuer: Klasse met een snufje arrogantie


Als iemand het beeld van een vliegende keeper in zijn carrière kracht heeft bijgezet dan is het wel de Duitse doelman Manuel Neuer. Vliegende tackles tot over de middenlijn. Slidings langs de zijlijn, waarbij de verdediger nog een schouderbeuk na krijgt. Kappen al dan niet achter het standbeen langs, koppen, een stiftje over de aanstormende spits en zelfs een inworp, Neuer heeft het allemaal in zijn arsenaal. Zelfs als het misgaat blijft hij cool en raapt hij de bal uit het doel met een vetrokken mondje. Een luchthakje op een boogbal buiten zijn eigen strafgebied in 2014 tegen Frankfurt is het toppunt van Neuers Zuid-Duitse klasse, gemengd met een beetje arrogantie.

MEEVOETBALLEN

Heerlijk vindt Manuel Neuer het om zin doel uit te stormen, zegt eerste keeperstrainer Siggi Hüneborn in een profiel dat in 2016 van de Duitse keeper verscheen in de NRC. Ver uitkomen is het handelsmerk van Neuer. ‘Hij voetbalt niet alleen mee, maar verdedigt ook’, aldus Hüneborn.

Als zijn elftal in de rust met 2-0 voorstond vroeg Neuer of hij mee naar voren mocht. Hüneborn: ‘Aan het einde van het seizoen liet ik dat weleens toe, dan stond-ie daar op het middenveld met zijn keepershandschoenen aan. In zijn rol als speler gaat Neuer nog verder dan zijn Nederlandse voorbeeld Edwin van der Sar. Ook die maakte van meevoetballen zijn handelsmerk, maar Van der Sar verdedigde nooit zo nadrukkelijk mee als de Duitser.

TENGER

Volgens Schulze-Marmeling, auteur van Neuers biografie Der Welttorhüter, is de overgang van de traditionele reactiedoelman naar meevoetballende anticipatiekeeper in Duitsland traag verlopen. Pas op het Wereldkampioenschap van 2006 in eigen land, namen bondscoach Jürgen Klinsmann en zijn toenmalige assistent Joachim Löw het besluit om Oliver Kahn, reactiekeeper bij uitstek, te wisselen en te kiezen voor Jens Lehmann. Die was al 36, maar als doelman van Arsenal wel gewend aan het zoeken van voetballende oplossingen. De keuze voor een keeper van het type Lehmann maakte uiteindelijk de weg vrij voor Neuer die toen net was doorgebroken bij Schalke.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.