Marcel Sabitzer: Mopperpot Bayern München durft eerlijk te zijn

Laat ‘m niet schieten. Sinds Marcel Sabitzer zijn entree maakte in de Bundesliga, in het seizoen 2016/17, heeft niemand meer langeafstandsgoals gemaakt dan de Oostenrijkse spelverdeler. Bijna de helft van Sabitzers veertig doelpunten in de Bundesliga maakte hij van buiten het strafschopgebied. Hoogtepunt van dit seizoen was een snoeiharde knuckle ball van dik 32 meter afstand. Hertha BSC keeper Rune Jarstein staat nog steeds aan de grond genageld op het moment dat de bal via de onderkant van de lat achter hem in het doel slaat. 

Zijn aankondiging in het Duitse blad Bild in maart van dit jaar, dat hij wil vertrekken kwam als een schok voor Red Bull Leipzig, want Marcel Sabitzer was in de afgelopen twee seizoenen misschien wel de belangrijkste speler van de Die Roten Bullen. Tottenham, Liverpool of Manchester United. Sabitzer hoefde naar verluidt maar te kiezen naar welke club in de Premier League hij wilde vertrekken. Bij de dubbele overwinning van Leipzig tegen Tottenham Hotsspur, tijdens de succesvolle Champions League-campagne van vorig seizoen was Sabitzer waarschijnlijk de belangrijkste speler. 

José Mourinho, die met Tottenham vorig seizoen twee keer van Red Bull Leipzig verloor wilde hem daarom graag binnenhalen bij zijn nieuwe club AS Roma. Uiteindelijk koor Sabitzer voor Bayern München waar hij in seizoen 2020-2021 een lastige start kende.

Vader van Sabitzer was ook international

Sabitzer komt uit een voetbalfamilie. Zijn vader Herfried speelde ook voor Salzburg en is zesvoudig Oostenrijks international. Marcel Sabitzer heeft intussen meer dan veertig interlands op zijn naam en scoorde zes keer voor Oostenrijk. 

Lang stond Sabitzer bekend als een mopperpot. Op passfouten van medespelers regeerde hij met een wegwerpgebaar. Na een nederlaag was hij soms dagenlang niet te genieten. Eens ging hij zo tekeer tegen een teamgenoot, dat Ralf Rangnick, de coach die te boek staat als zijn ontdekker, hem van de training stuurde. 

De laatste seizoenen bij Red Bull Leipzig wordt zijn kritische houding steeds mee gewaardeerd. ‘Ik ben vaak rustig, kijk goed om me geen, maar als iemand een zet nodig heeft, of zich juist rustig moet houden, dan zeg ik dat’, zo verklaarde Sabitzer zijn kritische houding begin dit jaar in het Red Bull Bulletin. ‘Eerlijke kritiek is het enige dat je beter maakt. Ik kan iedereen in mijn team de waarheid vertellen en ik hoop dat zij dat op hun beurt ook tegen mij doen. Eerlijkheid is voor mijn een absolute voorwaarde.’ 

Sabitzer maakte de overstap naar Red Bull Leipzig in 2015. Het seizoen daarvoor had het Oostenrijkse filiaal hem losgeweekt met een truc. De Oostenrijker mocht vanuit Rapid Wien alleen naar het buitenland vertrekken, maar dat werd handig opgelost. De Red Bulls in Leipzig haalden hem binnen en verhuurden hem door aan RB Salzburg. In 2015 ging Sabitzer alsnog aan de slag in Leipzig, met zijn transfersom van 2 miljoen euro is hij achteraf gezien een koopje. Volgens marktwaardenwebsite Transfermarkt.nl ligt zijn marktwaarde intussen dik boven de 40 miljoen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.