Atalanta-aangever Malinovskyi heeft vuurkracht en precisie

De assist die Roman Yaremchuck in staat stelde om in de 79ste minuut gelijk te maken tegen Nederland, in de voorronde van het Europees Kampioenschap, kwam niet als een verrassing voor kenners van de Serie A. Aangever was Ruslan Malinovskyi. Met 12 assists was de Oekraïner in het afgelopen seizoen de succesvolste aanvallende middenvelder van de Serie A.

Net als Hans Hateboer en Marten de Roon is Ruslan Malinovskyi een voorbeeld van de superieure scouting van Atalanta. De Oekraïnerwas wel veel duurder dan de Nederlanders. Atalanta betaalde in 2015 14 miljoen euro voor hem. Hij werd daarmee na Luis Muriel (15 miljoen) de duurste speler uit de clubgeschiedenis en dat geld heeft Atalanta inmiddels ruimschoots terugverdiend. Met zijn 12 assists gaf Malinovskyi er in het afgelopen seizoen 1 meer dan Romelu Lukaku voor kampioen Inter Milan. 

Listige steekballen van belang voor Atalanta

Met zijn listige steekballetjes en boogballen richting Luis Muriel en Duvan Zapata had de Oekraïner een belangrijk aandeel in de derde plaats die Atalanta behaalde in het afgelopen seizoen, voor Juventus. Met de precies getimede passes en zuiver geplaatste corners was het voor de Atalatanta-topscorers vaak lekker uithalen of inkoppen.

Zelf scoorde Malinovskyi in de Serie A in het afgelopen seizoen acht keer. Zijn specialisme is het precies geplaatste schot van veraf, strakke schuivers, scherp in de hoek. Daarbovenop maakte Malinovskyi doelpunten uit;strafschoppen en een enkele vrije trap: van veraf rond de muur gekruld.;

Voordat Atalanta hem binnehaalde, maakte Malinovskyi vier seizoenen lang veel indruk in de Belgische competitie bij Genk, ondanks een langdurige blessure. In 135 wedstrijden scoorde hij 30 keer en gaf hij 32 assists.

De Belgen roemden zijn enorme dijbenen, als van een sprinter bij het wielrennen, zijn inzicht en zijn vuurkracht. De Nederlandse coach Albert Stuivenberg was kort na zijn blessure herstel nog maar gematigd enthousiast: Hij heeft nog veel te leren, maar hij is belangrijk voor ons, want hij is mijn enige linksvoetige middenvelder’ zei hij in 2016 in het Nieuwsblad. ‘Daar bovenop heeft hij specifieke kwaliteiten: Ruslan is goed in het trappen van corners en vrijschoppen, hij heeft ook een uitstekend afstandsschot.” Uiteindelijk was ‘Mali’, zoals hij in de kleedkamer liefkozend werd genoemd door zijn medespelers, van cruciaal belang voor het kampioenschap van Genk in 2017.

Schoten van veraf waren ook voor zijn tijd in Italië en België al het handelsmerk van de Malinovskyi. In kwalificatiewedstrijden voor de UEFA League scoorde hij in 2014 tegen Feyenoord twee keer van meer dan 25 meter afstand, voor de Oekraïense club Zorya Luhansk, in een wedstrijd die de Rotterdammers wonnen met 4-3. Het schot van verre afstand is iets waarmee Oranje het onlangs toch al lastig had in duels tegen Turkije en Schotland. In het Nationale elftal van Oekraïne scoorde Malinovskyi trouwens nog maar nauwelijks: twee keer sinds zijn debuut in 2015 tegen Letland. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.