Atlético-aanvaller Griezman: Publiekslieveling oogst fluitconcert

Antoine Griezman is een man van weinig woorden. De Fransman drukt zich misschien nog het best uit in zijn doeppuntendansjes en zijn almaar wisselende kapsels. Bij Barcelona had hij zijn lange haren in een knot, maar bij de presentatie voor zijn terugkeer naar Atlético Madrid, aan het begin van dit seizoen 2021-22, liet hij zich fotograferen met een korte coupe en alleen wat krullen aan de zijkant. Sommige fans van Atletico hadden van de Fransman min of meer serieus ‘geëist’ dat hij zijn haar zou afknippen als bewijs van goede wil bij zijn herstart voor een club waar hij twee jaar eerder, in 2019, zo buitengewoon onhandig vertrok. 

Fans noemen documentaire Griezman hypocriet

Hij zegt niet veel Griezman, maar als hij wat zegt, dan is het vaak controversieel. In 2018, een jaar voor zijn vertrek naar Barcelona liet de Fransman speciaal een documentaire maken met de titel ‘la Décision’. De boodschap: ik blijf bij Atlético en ik denk dat we in Madrid meer kans hebben om de komende jaren de Champions League te gaan winnen, dan in Barcelona. 

‘My fans, my team, MY HOME!!! @atleti’, twitterde Griezmann nadat de documentaire was uitgezonden. In de zomer van 2018 leek dat al wat onhandig en overdreven. Toen een jaar later, op 6 juli 2019 duidelijk werd dat Griezman niet meer op de trainingen verscheen, omdat hij per se een vertrek naar Barcelona af wilde dwingen, zou je de documentaire achteraf gezien ook hypocriet kunnen noemen. Op 12 juli 2019 komt de deal met Barcelona rond.

In een Tweet uit 2018 betuigt Antoine Griezman zijn liefde voor Atlético Madrid.

En twee seizoenen later keert Griezmann dus weer terug naar Atlético. Kort na de bekendmaking van de transfer zei Atlético Madrid-voorzitter Enrique Cerezo in de Spaanse media, dat hij het zou begrijpen als Griezman zou worden uitgefloten , al riep hij fans op om dat niet te doen. 

STERRENSTATUS

Antoine Griezman dankt zijn sterrenstatus vooral aan het Europees Kampioenschap va 2016 in eigen land en het Wereldkampioenschap voetbal van 2018 in Rusland. Op het WK komt Frankrijk los, na een stroef begin met een fantastische wedstrijd tegen Argentinië, al eist niet Griezmann maar de zeventienjarige Kylian Mbappé in die wedstrijd de hoofdrol op. Wel scoort hij uit een strafschop. In de kwartfinale tegen Uruguay is Griezmann wederom belangrijk met de 2-0, een frommelgoal, maar niet beslissend. In de halve finale tegen Belgiëtrekt Frankrijk met een zwaar verdedigende instelling piepend en krakend een 1-0 overwinning over de streep. 

Maar in de finale maakt Griezmann veel goed. Eerst versiert hij een vrije trap en schiet die in de achttiende minuut binnen, via de Kroatische aanvaller Mandžukić.Dan benut hij een strafschop, in 38ste minuut. Kort nade Franse overwinning komt de regen in Moskou met bakken uit de hemel. Terwijl zijn medespelers in een hossende sliert door het stadion lopen gaat Griezmann in de tribunes huilend op zoek naar zijn vriendenen familie: ‘Ik heb de Wereldcup gewonnen’, zegt hij. ‘Dat is werkelijk een kinderdroom.’ 

TELEURSTELLING

Griezmann heeft op dat moment al een paar flinke teleurstellingen moeten verwerken. De verloren finale van de Champions League met Atlético en de verloren finale van het Europees Kampioenschap bijvoorbeeld. Hij had er nachtmerries van. En als we nog iets verder terug gaan in de tijd is zijn emotionele reactie misschien zelfs nog beter te begrijpen. 

Cover van de biografie over Griezman van Luca Caioli en Cyril Collot.

De voetbalacademie van Metz belt op het laatste moment af. Griezmann is te klein

Als Griezman een jaar of 13 is springt hij er met zijn technische vaardigheden duidelijk bovenuit, maar toch willen de Franse clubs hem niet hebben. Bij de voetbalacademie van Metz zeggen ze eerst dat hij mag komen, maar de club belt op het laatste moment af: hij is te klein. ‘Ik heb niet gehuild’, zei hij op 14 december in een interview met L’Equipe. ‘Maar ik had het wel zwaar.’

Talentscout Eric Olhats van Real Sociedad ziet de potentie van het 1,55 meter lange ventje wel. In hun biografie over Griezman vertellen Luca Caioli en Curil Collot dat Griezman tijdens een voetbaltoernooi in Parijs een papiertje in zijn hand gedrukt krijgt, van Olhat afkomstig, dat hij eigenlijk thuis pas mag bekijken: ‘We willen graag dat je bij ons een week op stage komt’. Niet lang daarna stapt Griezmann over naarde jeugdopleiding va Real Sociedad. Hij verhuist naar het Franse Bayonne, thuis bij talentscout Olhats en reist dagelijks 50 kilometer op en neer naar het Spaanse traininscomplex van Real Sociedad. Griezmann heeft het zwaar zonder familie, heeft regelmatig huilbuien van de heimwee. 

Griezman behaalt de fans met zijn dansjes en kapsels

Griezman laat niet alleen zijn emoties in de vrije loop, hij houdt er ook van om de fans te behagen, met zijn rare kapsels en zijn dansjes. In 2010 bijvoorbeeld, aan het einde van zijn debuutseizoen voor Real Sociedad. Griezman is het wonderkind dat ervoor heeft gezorgd dat de club uit San Sebastian na drie jaar in de tweede divisie weer terugkeert in de Primera Division. Huilend doneert hij zijn shirt aan de fans. Met de Baskische vlag rond zijn schouders klimt hij op een podium om met hen mee te zingen. 

Het seizoen daarna viert hij een doelpunt tegen Getafe door de Baskische vlag te kussen, op de mouw van zijn shirt, precies voor de neus van de supporters van de tegenstander. Later biedt hij daarvoor zijn excuses aan: ‘Ik had niet gedacht dat het vieren van mijn doelpunt zo’n sterke reactie zou losmaken. Sorry, maar als ik scoor dan gedraag ik me als een klein kind.’ 

De fans voelen zich bedrogen

Misschien is het niet gek, na al dat emotionele gedoe, dat de supporters van Real Sociedad hem uitfluiten als blijkt dat hij toch wil vertrekken. De fans voelen zich bedrogen, omdat ze het gevoel hebben dat de Fransman de club waaraan hij alles te danken heeft in de steek laat. 

Als het erom gaat kiezen voetballers voor zichzelf. Wanneer de kans zich aandient om te vertrekken naar een club die beter betaalt en speelt op een hoger niveau dan zullen ze die over het algemeen niet laten liggen. Kort na de bekendmaking van zijn vertrek bij Barcelona kreeg de Spaanse krant Diario Sport inzage in het contract dat Griezman in 2019 tekende bij Barcelona. De Fansman zou een jaarsalaris gaan verdienen van 17 miljoen euro per jaar, oplopend met een miljoen euro per jaar tot 21 miljoen in 2024. 

Wat dat betreft is Griezman niet anders dan andere spelers. Maar zijn harde zakelijke kant laat zich lastig rijmen met de emotie en de clubliefde die hij ook zo graag toont. ‘Het voelde alsof de liefde van je leven weggaat’, zei een supporter van Atlético tegen L’ Equipe, terugkijkend op Griezmans vertrek in 2019 bij Atlético. En misschien krijgt hij ook gewoon slechte raad. De familie van Griezman bemoeit zich graag met zijn zaken. Woedend waren pa en broer Griezmann toen Quique Setién het lef had om Antoine op de bank te laten beginnen en in een wedstrijd van Barcelona tegen Atlético Madrid pas twee minuten voor tijd het veld in te sturen. ‘Ik had zin om hem een dreun te geven’, Twitterde zijn broer Théo

Is Griezman met de jaren wijzer geworden?

Misschien is Griezmann wijzer geworden. Nadat de Atlético-fans hem hadden uitgefloten bij zijn terugkeer voor de club in Champions League stond Griezmann de pers voor de verandering maar eens niet te woord. ‘Aan praten heb je niks’, zei hij eerder tegen de Franse en Spaanse pers. ‘Waar het om gaat is wat ik op het veld laat zien. Ik zal alles geven om de fans weer trots te maken.’ Nu maar afwachten of Griezman zich binnenkort weer veilig genoeg voelt voor een nieuw kapsel en een nieuw dansje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.