Inter Milan-spits Lukaku scoort met schoenmaat 48,5

Romelu Lukaku at cornflakes met water toen hij klein was, vertelt hij in zijn biografie, maar zijn fysiek heeft er niet onder geleden. Met zijn 1,91 meter en 94 kilogram behoort de speler van Inter Milan tot de grootste en sterkste profspelers van dit moment. Hij is iets kleiner dan grote aanvallers als IbrahimovicErling Haaland en Olivier Giroud, maar wel een van de zwaarsten. 

Toen Romelu Lukaku in 2019 aankwam bij Inter Milan kreeg hij van de club het verzoek om zijn krachttrainingen wat te minderen. Hij woog meer dan honderd kilogram en het leek erop dat zijn spiermassa hem in de weg zat. Alleen collegaspits Ibrahimovic weegt met zijn 1,95 meter nog iets meer. Lukaku heeft enorme voeten bovendien, met zijn maat 48,5 gaat hij Ibrahimovic (maat 47) achter zich.

Zwaar maar ook snel en behendig

Ondanks al dat gewicht is Lukaku razendsnel en behendig. Heel wat verdedigers in de Serie A konden hem in de afgelopen seizoenen sprintend niet bij houden, zelfs als de Belg de bal aan de voet had. En als ze al in de buurt kwamen van de speler dan kwam de bal door de brede schouders van Lukaku vaak nog altijd niet binnen bereik. 

Met 24 doelpunten in de Serie A hielp Romelu Lukaku zijn club Inter Milan in het seizoen 2020/21 aan het Italiaans kampioenschap. ‘De echte god heeft de koning gekroond. Buigen nu’, schreef Lukaku op Twitter, een sneer naar stadsgenoot Zlatan Ibrahimovic van AC Milan, met wie hij het al een aantal jaren aan de stok heeft. In de grote vijf competities van Europa maakte alleen Cristiano meer doelpunten (29), maar de Portugees werd geen kampioen. Dat komt mede omdat Lukaku minder zelfzuchtig is dan Ronaldo. Met 35 goals en assists bij elkaar opgeteld scoorde Lukaku in het afgelopen seizoen beter dan Cristiano.

Grote successen blijven uit in de Premier League

Met zijn topprestaties verdiende Lukaku een nieuwe kans in de Premier League, de competitie waar hij tussen 2011 en 2017 al speelde met wisselend succes. Bij zijn komst naar Chelsea is de Belg nog maar achttien en komt hij maar weinig aan spelen toe. Supporters beginnen te fluiten als de bal door gebrek aan controle weer eens van zijn voet afketst. Als Chelsea op 19 mei 2011 de finale van de Champions League wint, weigert Lukaku de beker omhoog te houden: ‘Niet ikzelf maar mijn team heeft deze beker gewonnen’, zegt hij tegen de BBC.

Uiteindelijk besluit Chelsea Lukaku te verhuren aan West Bromwich Albion en later aan Everton. De tweede club van Liverpool neemt hem over voor 35 miljoen euro en Lukaku ontpopt zich daar tot een bepalender speler. Hij scoort er 68 keer in 161 wedstrijden en verdient een transfer naar Manchester United. Het lukt Lukaku niet om met Manchester United kampioen te worden en hij hij wordt met zijn team ruimschoots uitgeschakeld door Barcelona in de kwartfinale van de Champions League. Lukaku klaagt dat hij steeds als zondebok wordt gezien samen met Paul Pogba en Alexis Sánchez, voor het gebrek aan succes en hij vertrekt voor 80 miljoen euro naar Inter Milan. 

Chelsea haalt Lukaku terug voor de hoofdprijs

Na twee succesvolle seizoenen in Milaan willen ze hem in Londen weer terug. Chelsea legde in augustus 2021 115 miljoen euro neer om Lukaku terug te halen. Het lijkt een dure vergissing, want bij de eerste koop in 2011 betaalde de Engels club aan Anderlecht niet meer dan twaalf miljoen voor de Belg.

De supporters van Inter Milan hebben geen begrip voor Romelu Lukaku’s carrièremove. Een muurschildering op het stadion van de club, gemaakt ter ere van het kampioenschap, werd met verf beklad door supporters van de harde kern van Inter Milan. ‘Beste Lukaku, we hadden eerlijk en transparanter gedrag van je verwacht’, schrijven de supporters van Curva Nord op Facebook. ‘Wij hebben je verwelkomd en beschermd als een zoon, als een van ons. Maar jij bent net als alle anderen gezwicht voor het grote geld. We wensen je het beste, maar hebzucht loont niet altijd.’

Lukaku is ontevreden met het spelsysteem van Tuchel

Ook dit keer kan de oud-speler van Anderlecht het in Engeland niet bolwerken. In twintig competitiewedstrijden maakt hij in het seizoen 2021/22 uiteindelijk vijf doelpunten voor de Londenaren. Al vroeg in het seizoen spreekt Lukaku In een interview szijn onvrede uit over het speelsysteem van zijn Duitse coach Thomas Tuchel, waarin hij voor zijn idee niet tot zijn recht komt. De Duitse coach is woedend. Lukaku moet een boete betalen van een half miljoen euro en officieel zijn excuses maken. Het zal daarna niet meer echt goed komen tussen de Belg en de Duitser. Tot overmaat van ramp loopt Lukaku een coronabesmetting op en een enkelblessure. Ook na zijn herstel blijft zijn rol beperkt tot invalbeurten.

Romelu Lukaku getuigt van liefde voor Inter Milan

Het begint op te vallen dat Lukaku blijft getuigen van zijn liefde voor Inter Milan, soms direct en soms via zijn zaakwaarnemers, al kijkt de harde kern van de club niet bepaald reikhalzend uit naar zijn terugkeer. De fanclub La Nord hangt een spandoek op aan de buitenland van San Siro: Het maakt niet uit wie er met de regen vandoor gaat. Het telt wie er in de storm blijft. Dag Romelu”. Maar clubliefde is een rekkelijk begrip in de voetbalwereld en aan het begin van het seizoen 2022/23 keerde Lukaku toch weer terug op het oude nest in Milaan.

In de loop van Lukaku’s onsuccesvolle Chelsea-seizoen waren fans van Inter Milan niet echt enthousiast over de terugkeer van de Belg naar Italië. ‘Het maakt niet uit wie er met de regen vandoor gaat. Het telt wie er blijft in de storm.’

Eerste kampioenschap Lukaku met Anderlecht

Het kampioenschap dat Romelu Lukaku behaalde met Inter Milan in het seizoen 2020/21 was nog maar het tweede in zijn carrière. De eerste keer was met Anderlecht. Nadat hij kampioen is geworden met Anderlecht, in het seizon 2009-2010 gaat hij niet mee met zijn team naar de disco, maar viert hij feest met zijn broertje Jordan. om het te vieren. ‘Romelu is geen fuifbeest’, zegt Tom de Sutter, een ploegmaat uit die tijd in het Nieuwsblad. 

Op zijn zestiende maakt Romelu Lukaku zijn debuut voor Anderlecht, als een van de jongste spelers ooit op 24 mei 2009 in een verloren kampioenswedstrijd tegen Standaard Luik. Lukaku viert zijn eerste doelpunt in het eerste van Anderlecht, op 28 augustus 2009 in een oefenwedstrijd tegen tweedeklasser Doornik, met een salto. ‘Dat was niet omdat hij de show wilde stelen’, schrijft Jacobs in zijn biografie ‘Tegen de stroom in’. ‘Het was de salto van een straatvoetballertje dat op het speelplein het winnende doelpunt maakt. Achteraf heb ik hem wel aangesproken over het lichamelijke gevaar van zo’n gymoefening, maar telkens als Romelu scoort, zie ik nog altijd kinderlijke blijheid.’ Op 17 december scoort Romelu Lukaku twee keer tegen Ajax, in een met 3-1 gewonnen wedstrijd voor de Europa League in het seizoen 2009-2010. 

In Belgisch elftal wordt Lukaku uitgefloten

Op 24 februari 2010 selecteert bondscoach Dick Advocaat Lukaku voor zijn eerste interland met Belgie tegen Kroatië. De nieuwkomer moet een liedje zingen en kiest voor een nummer van de Franse rapper Seyfu. Ook in het Belgisch Elftal wordt Lukaku uitgefloten, in de eerste wedstrijd na de uitschakeling van de Rode Duivelss op het EK van 2016. Aanleiding is een grote kans die hij mist tegen Bosnië-Herzegovina. Als hij later in die wedstrijd de 4-0 binneschiet houdt hij zijn hand tegen zijn oor: ‘Hebben jullie nu nog wat aan te joelen? Later, tegen Estland is er opnieuw een fluitconcert. Tegen de Amerikaanse nieuwssite Business Insider zegt Lukaku dat hij overweegt te stoppen. Tegenwoordig is Lukaku met Kevin de Bruyne de belangrijkste speler van de Rode Duivels.

Harde jeugd legt kiem voor gierende ambitie

Het verhaal van zijn jeugd, dat Lukaku vertelt in zijn biografie, geschreven door Yannick Dekeukelaere, is schrijnend, maar ook een klassiek voorbeeld van de manier waarop een harde jeugd de kiem kan leggen voor gierende ambitie. ‘We aten elke dag brood en melk was het enige voedsel dat we konden betalen’, vertelt de Inter Milan-spits in het boek. ‘Ik kan me nog goed herinneren dat mijn moeder de keuken inliep en een pak melk uit de ijskast haalde. Maar dit keer deed ze er iets bij, en ze begon te schudden. Eerst begreep ik niet wat er aan de hand was. Toen bracht ze mijn lunch naar met toe en ik realiseerde me dat ze de melk aanlengde met water. We waren niet arm, we waren failliet.’ 

Romeluk Lukaku in het shirt van Inter Milan op het omslag van het voetbalboek ' Liefde voor Lukaku' , geschreven door Yannick Dekeukelaere.

‘ Ik realiseerde me dat mijn moeder de melk aanlengde met water’

Lukaku zei niets, hij at braaf zijn lunch. ‘Maar ik zweer tegenover God dat ik mezelf op die dag beloofde dat ik er iets aan zou gaan doen. Het was alsof iemand met zijn vingers knipte en ik wakker werd. Ik kon het niet aanzien dat mijn moeder zo moest leven. 

Lukaku’s vader vertrok ooit uit Kinshasa om een carriere als profvoetballer op te bouwen, maar het geld dat hij in die tijd verdiend had was op toen Lukaku opgroeide. Tv-kijken was er niet bij in huize Lukaku. Als Lukaku thuis kwam was soms het licht uit: er was geen geld om de elektriciteitsrekening te betalen. Een warm bad nemen was er vaak ook niet bij voor Lukaku. Zijn moeder zette een keteltje water op het vuur en gooide bij wijze van douche bekertjes warm water over zijn hoofd. 

Als voetbalprof kan Lukaku de geldzorgen van zijn moeder oplossen

Mensen praten graag over mentale kracht in het voetbal, welnu ik ben de sterkste kerel die ze zullen tegenkomen. Ik heb mijn moeder zien huilen als ik thuis kwam.  Op welke leeftijd kan je beginnen met voetballen, vroeg Lukaku aan zijn vader. Op je zestiende, antwoorde hij. Ok, zei Romelu, dan gaat dat gebeuren. En tegen zijn moeder: ‘Mama alles gaat veranderen. Ik ga voor Anderlecht spelen en alles zal veranderen. Je hoeft je geen zorgen meer te maken.’ 

De rapsong Ryder Music van 50 cent is een favoriet nummer van Romelu Lukaku. De Amerikaanse rapper verwoordt wat de Belg voelt: ‘My mama gave birth to a winner. I gotta win is een zinnetje uit de rapsong Ryder Music van 50 Cent en één van Lukaku’s favoriete nummers. Na zijn doelpunten vormt Lukaku met zijn vingers vaak de letter A: een verwijzing naar de voornaam van zijn moeder: Adolphine. 

Als jochie moet hij zijn paspoort laten zien

Zelfs als jochie was Lukaku al enorm groot. Een ouder van een jeudteam waar hij tegen speelde met Lierse, hield hem tegen toen hij het veld op wilde lopen. Hoe oud is dit joch? Waar is zijn paspoort? Waar komt hij vandaan. Ik dacht: ‘Ik ben geboren in Antwerpen. Ik kom uit Belgie. Ik moest mijn paspoort uit mijn tas halen en liet het zien aan alle ouders. Ze lieten het rondgaan en bekeken het. ‘Ik herinner me hoe ik het bloed van woede door mijn aderen voelde stromen’, vertelt hij in zijn biografie. ‘En ik dacht: nu ga ik je zoon echt vernietigen. Je zult hem vanavond huilend naar huis rijden.’ 

Lukaku’s strijd tegen racisme

Lukaku strijdt al zijn hele carriere tegen racisme. Ook in Italie kreeg hij ermee te maken. Zo maaken supporters van Cagliari in 2019 oerwoud geluiden als hij aan de bal kwam. Natuurlijk volhardt Romelu Lukaku al zijn hele leven in een strijd tegen racisme. In de openingswedstrijd van het Europees Kampioenschap, tegen Rusland knielen de Belgische spelers. Romelu Lukaku steekt zijn vuit omhoog, terwijl de Russische fans afkeurend roepen. De Russische spelers blijven staan. Belgie wint de wedstrijd met 3-0. 

Wie in het Belgische elftal het initiatief heeft genomen om vanaf september 2020 te knielen is niet bekend, maar dat Lukaku zich daarvoor heeft hard gemaakt staat wel vast. ‘Ik vecht gewoon voor gelijkheid’, zei Lukaku tegen de Belgische televisiezender VTM. ‘Ik vecht niet alleen voor de zwarte mensen. Ik vecht ook voor de vrouwen en voor holebi’s.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.