Federico Chiesa: Krulknallen van Italiaanse snit

Federico Chieso ziet eruit als een lieve, brave jongen en na de door Italië gewonnen EK-finale bewees hij dat hij dat ook echt is. Terwijl zijn teamgenoten op het veld stonden te feesten belde hij zijn moeder om haar te vertellen dat hij van haar houdt.

Chiesa heeft de juiste voorbeelden gekozen

Federico Chiesa heeft voor zijn voetbalcarrière de juiste voorbeelden gekozen en is nu hard op weg om zelf een ster te worden. Eerder seizoen imiteerde de rechtsbuiten van Juventus nog zijn grote voorbeeld en ploeggenoot Ronaldo door gelijktijdig met de Portugees diens beroemde stierenvechters pose aan te nemen, de assist voor kwam van Chiesa, Ronaldo maakte het af. “Ik kopieerde zijn opwinding”, zei hij na de met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen Napoli. “Het werkt enorm aanstekelijk.”

Met zijn doelpunt in de verlenging van de wedstrijd tegen Oostenrijk volgde Chiesa het voorbeeld van een andere speler, want zijn vader Enrico Chiesa scoorde vijfentwintig jaar eerder, op het Europees Kampioenschap van 1996. 

Indrukwekkend krulschot tegen Spanje

Maar de meeste indruk maakte Chiesa in de halve finale tegen Spanje met zijn imitatie van Lorenzo Insigne. Hij scoorde met een tir a gir, de Itailiaans term voor een krullend schot dat zo ver naar buiten draait dat de keeper er niet bij kan. Op het laatste moment draait de bal naar binnen, om achter de keeper in het doel te ploffen. De Italiaanse voetballegende Alessandro Del Piero had patent op de tir a gir en Lorenzo Insigne had eerder op het EK al twee keer gescoord met krulknallen: tegen Turkije (de 3-0) en mooier, belangrijker en van verderaf tegen België (de 2-0).

Insigne werd om zijn kenmerkende krulschoten geëerd met een liedje, maar de krulknal van Chiesa, en de aanval die eraan voorafging, is evengoed een lofzang waard. “Het begon allemaal met de slimheid van Gigi (Donnarumma)”, legde Chiesa uit na afloop van de wedstrijd. “Hij zag dat de Spanjaarden niet in formatie stonden. De manager had in de rust gezegd dat we hen op dat moment in problemen zouden kunnen brengen. Gigi had dat gezien. Lorenzo Insigne gaf de bal aan Ciro (Immobilé) en daarna scoorde ik.” 

Als invaller in de 84ste minuut stond Chiesa nog maar koud in de wedstrijd. In meeste topstatistieken van dit EK is hij nog niet echt teug te vinden al maakt hij cijfermatig wel indruk met zijn score van 1,53 schoten op het doel per wedstrijd. Op deze ranglijst staat hij zevende, achter vier Spanjaarden, de Tsjech Patrick Schick en de Deen Kasper Dohlberg. 

In zijn puberjaren had hij het soms lastig

Dat Chiesa zijn bewondering voor zijn grote voorbeelden niet verbergt maakt hem sympathiek. In een interview met de Italiaanse televisie vertelde hij een paar jaar geleden al dat hij er als jochie van hield om de doelpunten van zijn vader op Youtube terug te kijken. 

“Ik ben heel trots dat ik heb gescoord, net als mijn vader”, zei hij op de persconferentie na afloop van de wedstrijd tegen Oostenrijk. De Italiaanse zender Sky deelde kort voor de EK-finale een filmpje waarin papa Enrico Chiesa de bal in de woonkamer klaarlegt voor Federico. Die kan duidelijk nog maar net lopen en is nog een tikkie onvast op de voeten, maar hij kraait wel van plezier als het lukt om de bal weg te schoppen die zijn vader keer op keer voor hem klaarlegt. 

Chiesa, geboren in Genua op 25 oktober 1997, begon zijn carriere bij Settignanese, de club van een stadje in de buurt van Florence een club waar hij vanaf zijn tiendein de jeugd speelde en waar hij op zijn achttiende zijn debuut maakte in de Serie A. In zijn puberjaren had hij het als voetballer soms lastig. Chiesa liep fysiek een beetje achter, maar zijn familie bleef in hem geloven zo vertrouwde hij toe aan het Italiaanse tijdschrift Undici. “Als ik niet speelde dan probeerde ik te denken: de volgende wedstrijd speel ik wel. Hard blijven werken tijdens trainingen heeft uiteindelijk zijn vruchten afgeworpen. Mijn doorzettingsvermogen heeft me in de Serie A gebracht. En daar probeer ik me nu elke week te verbeteren. Het is de instelling die Cristiano Ronaldo ook heeft. Hij heeft niet zo veel talent als Messi, maar hij heeft evenveel gouden ballen gewonnen. Een voorbeeldprof als hij laat zien dat elk detail telt als je de top wilt halen en daar wilt blijven.” 

Foto van de Italiaanse voetballer Chiesa op de cover van het Italiaanse magazine Undici.

‘Mijn doorzettingsvermogen heeft me in de Serie A gebracht’

Chiesa heeft zijn eigen stijl gevonden

Hoe hij ook opkijkt tegen andere voetballers, met zijn doelpunt tegen Spanje kan toch niemand meer om hem zelf heen als topvoetballer. Dat lijkt hij ook te beseffen, want de manier waarop Chiesa zijn doelpunten viert oogt intussen behoorlijk authentiek. Hij maakt een knieschuiver, spreidt zijn armen en kijkt dromerig naar de hemel. Niet als een stierenvechter, maar als een ster die zijn publiek bedankt. Federico Chiesa kan zich voortaan meten met zijn grote voorbeelden. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.